Inom Norden råder passfrihet och inom EU kan man resa med nationellt id-kort – men ibland kan det behövas pass ändå.
Inom Norden råder passfrihet och inom EU kan man resa med nationellt id-kort – men ibland kan det behövas pass ändå. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Tomas Oneborg/SvD/TT

Då behöver du pass för resan – kraven och undantagen: "Lurigt"

Tusentals svenskar står utan giltigt pass – och polisens tidsbokning är överfull. Men behöver man verkligen ett pass för att kunna resa inom EU och i Norden? Det här är vad som gäller.


Fakta: Skillnad mellan pass och nationellt id-kort

Enligt passlagen kan det finnas vissa hinder för att skaffa ett pass. Det kan till exempel handla om ett barn vars vårdnadshavare inte ger sitt godkännande, om att en person är häktad eller anhållen eller om en person som är efterlyst. Liknande hinder finns inte för ett nationellt id-kort.

Pass är en godkänd resehandling i hela världen, visumansökan kan dock tillkomma som inresekrav.

Nationellt id-kort är en godkänd resehandling inom EU/EES. Befinner man sig i EU-länder ska man kunna styrka sitt medborgarskap, och sådana uppgifter finns bara i passet och i det nationella id-kortet. Därför rekommenderar polisen att man har med sig någon av dessa resehandlingar under en vistelse i ett EU-land.

Pass och nationellt id-kort är giltigt i fem år för personer över 12 år och i tre år för barn under 12 år.

Källa: Polisen, Riksdagen

Under pandemin har en passkuld byggts upp. Cirka 1,5 miljoner svenskar har inte förnyat sina pass under de gångna två åren, och när många nu vill resa utomlands har Polismyndigheten svårt att hinna med.

Behöver man pass när man reser inom Norden?

Inom Norden råder passfrihet. Ska man besöka ett av våra grannländer kan det alltså räcka med att ha ett svenskt körkort – trots att det egentligen inte styrker ens medborgarskap.

— Visserligen finns EU-flaggan och ett S på körkortet, men det betyder att det är utfärdat i Sverige. Körkortet är bara ett bevis på att du får framföra vissa typer av fordon, trots att det i många fall accepteras som en id-handling, säger Sara Lind, processledare för resehandlingar på polisens nationella rättsavdelning.

Då behöver du pass – kan finnas undantag

Det gäller dock att se upp. Trots passfriheten så kan det finnas undantag.

— Det är lite lurigt. Vi har fått mycket frågor från folk som ska ta Finlandsfärja till exempel, där vissa rederier kräver pass. Det är förmodligen för att man ska kunna verifiera vilka personer man har ombord, säger Sara Lind.

Behöver man pass när man reser utanför Europa?

Planerar man däremot en resa utanför Europa gäller det att ha ett giltigt pass. En del länder kräver dessutom att passet ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresedatum.

— Det är upp till varje enskilt land vad man har för slags gränskontroller. Så det gäller verkligen att kolla upp vad som gäller för varje resmål.

Sara Lind, processledare för resehandlingar på polisens nationella rättsavdelning.

Var kan man resa med nationellt id-kort?

Saknar man pass men har ett nationellt id-kort får man resa mellan alla EU-länder samt Norge, Schweiz, Island och Liechtenstein. Men köerna för att skaffa ett nationellt id-kort är lika långa som för att skaffa ett pass.

— Det är samma människor, samma system, samma biometristationer som hanterar både passansökningar och ansökningar till nationellt id-kort. Det är samma kö, säger Sara Lind och tillägger:

— Vilket såklart blir olyckligt i det här fallet när det ser ut som det gör.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

1 timme sedan
Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.