Gotland rustar.
Gotland rustar. - Foto: Karl Melander/TT

Hemliga bergrum och robotövningar – så rustar Gotland för krig

Gotland är högintressant för främmande makt ur ett militärstrategiskt perspektiv. Men den militära upprustningen på ön är i full gång.
– Tidigare planerade vi för stora olyckor, nu tar vi också höjd för krig, säger regionens beredskapschef till DN.


Det var för en dryg vecka sedan som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade inför Sveriges riksdag och gjorde många svenskar påminda om den militärstrategiska betydelse som Gotland har vid ett krig i Östersjöområdet.

– Redan nu har man från rysk sida diskuterat hur man ska kunna ockupera Gotland, er ö, från rysk sida, hur det skulle se ut om ryska armén drar in, sade han. 

Det Zelenskyj då syftade på var hur man i rysk tv, i december förra året, visade på hur ett ryskt anfall mot Nato-länderna i baltikum skulle kunna börja med en ockupation av Gotland. Läs mer om talet här.

Gotland är "högintressant" för Ryssland

Att Gotland är av intresse för främmande makt i krigstider är dock inga nyheter, utan det har länge varit känt att en ockupation av Gotland skulle vara fördelaktigt i ett sådant läge.

– Om Ryssland skulle besitta Gotland, och upprätta en “no fly zone” över ön, samt stoppa transportvägarna, så skulle man i princip slå krokben för Natos försvar av Baltikum. Ön är högintressant ur ett ryskt perspektiv, har Claes Levinsson, chef för Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier (IRES), tidigare sagt till Nyheter24.

Hemligt bergrum upprustat på Gotland

Upprustningen av försvarsförmågan på Gotland är därför i full gång och har varit så sedan en tid tillbaka. Bland annat har man nyligen renoverat ett hemligt bergrum som ska fungera som ledningsplats vid en attack mot ön, rapporterar DN.

Kraftiga ståldörrar skiljer omvärlden från bergrummet, där det bland annat finns ett vattenlager med bäst före-datum 50 år framåt i tiden.

– Tidigare planerade vi för stora olyckor, nu tar vi också höjd för krig, säger regionens beredskapschef Rikard von Zweibergk till tidningen.

Ökad militär aktivitet på Gotland

Den militära aktiviteten på ön har dessutom ökat. Till exempel har luftvärnsregementet i Halmstad flyttat vissa delar av värnpliktsutbildningen till just Gotland, rapporterar TV4.

Man övar bland annat på att använda robotsystem 23, vilket bara är ett av flera robotsystem som kommer att placeras på Gotland. Dessa kan användas för att skjuta ned fientliga flyg vid ett angrepp.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!