Volodymyr Zelenskyj talade inför Sveriges riksdag.
Volodymyr Zelenskyj talade inför Sveriges riksdag. - Foto: Paul Wennerholm/TT

Zelenskyjs varning: Rysk ockupation av Gotland diskuteras

Volodymyr Zelenskyj höll ett tal inför Sveriges riksdag och varnade då för de diskussioner som förts kring Gotland i Ryssland.
– Redan nu har man från rysk sida diskuterat hur man ska kunna ockupera Gotland. Er ö, sade han, enligt Aftonbladet.


Under torsdagsförmiddagen talade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj inför Sveriges riksdag med anledning av den ryska invasionen. 

Zelenskyj inledde sitt tal, på länk från huvudstaden Kiev, med att tacka för möjligheten att direkt kunna rikta sig till den svenska riksdagen.

– Färgerna blå och gult är kanske de mest populära färgerna i världen nu. De associeras med frihet, värdighet och rättvisa. Därför är det inte alls ologiskt att Sverige är ett av de länder som gett Ukraina mest stöd i världen, sade han.

Zelenskyj: Rysk ockupation av Gotland diskuteras

Under talet uppgav också Volodymyr Zelenskyj att man i Ryssland, sedan en tid tillbaka, diskuterat hur en ockupation av Gotland skulle gå till.

– Om vi inte försöker försvara oss kommer allt det vi värdesätter, som ni värdesätter, som alla människor i fria länder värdesätter, leva i fara, sade presidenten enligt Aftonbladet och fortsatte:

– Det är bara vatten som skiljer er från dessa tankegångar. Redan nu har man från rysk sida diskuterat hur man ska kunna ockupera Gotland, er ö, från rysk sida, hur det skulle se ut om ryska armén drar in.

Det Zelenskyj då syftade på var hur man i rysk tv, i december förra året, visade på hur ett ryskt anfall mot Nato-länderna i baltikum skulle kunna börja med en ockupation av Gotland, vilket bland andra Aftonbladet rapporterat om. 

Linde: Beredskapsanpassningar gjorda på Gotland

Efter talet kommenterade Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) det faktum att Volodymyr Zelenskyj talade om Gotland.

– Det säkerhetspolitiska läget har försämrats kraftigt efter invasionen och vi har gjort beredskapsanpassningar på till exempel Gotland, sade hon då.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!