Vilken är den jobbigaste kunden på Systembolaget?
Vilken är den jobbigaste kunden på Systembolaget? - Foto: Christine Olsson/TT och Jessica Gow/TT

Tidigare Systembolaget-anställd: Det är den jobbigaste kunden

Att jobba på Systembolaget innebär ett konstant möte med köpsugna kunder – och vissa är knepigare att ha att göra med än andra, visar det sig. För Nyheter24 berättar Elin, som arbetat som butiksbiträde på Systembolaget, om den jobbigaste kunden.


När svenskarna ska inhandla alkoholhaltig förtäring finns det bara ett ställe att vända sig till: det statligt ägda Systembolaget

Butikskedjan har miljontals kunder varje år och vissa av dem utmärker sig lite extra – i negativ bemärkelse.

– De allra flesta är verkligen bara trevliga och lätta att ha att göra med, men sedan finns det några kunder som inte är lika kul att stöta på, för att uttrycka det milt, säger Elin, som arbetade som butiksbiträde på Systembolaget i Mellansverige under sex års tid, till Nyheter24.

Sista minuten-kunden på Systembolaget

Vilka människor är det då som är lite jobbigare än andra på Systembolaget? Enligt Elin finns det flera typer av kunder som gör upp om titeln "jobbigaste kund".

– Det första jag tänker på, och det här tror jag alla som jobbat på Systembolaget känner igen, är sista minuten-kunden som nästan glider på mage in under gallret vid stängning. 

– Så säger personen alltid "jag ska bara köpa några öl, det går snabbt". Men det slutar väldigt ofta med att de tar god tid på sig och plockar på sig det ena och det andra. Vi vill och måste stänga, så det är faktiskt otroligt irriterande. 

Icke-kunderna som blir avvisade

En annan kundtyp som är lite extra jobbig är den som faktiskt aldrig ens hinner bli kund. Personen ifråga blir nämligen, av något skäl, avvisad från butiken redan innan denne köpt någonting – men återvänder.

– Det kan vara någon som beter sig hotfullt eller som är märkbart drogpåverkad till exempel. Det händer regelbundet att den typen av personer smyger sig in igen och så börjar en ganska tidskrävande "jakt", säger Elin och fortsätter:

– När jag jobbat har folk som blivit ombedda att gå till och med krupit på alla fyra bland hyllorna, så får man försöka hitta dem helt enkelt eller kalla på väktare igen. Det är tid man kan lägga på bättre och viktigare grejer, så på det viset får man väl kalla dem "extra jobbiga" kunder.

Elin heter egentligen någonting annat.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!