Ukraina har bett EU-länder att skänka 140 000 tomma blodpåsar.
Ukraina har bett EU-länder att skänka 140 000 tomma blodpåsar. - Foto: TT

Sverige skickar inte blodpåsar till Ukraina

I mars bad det ukrainska hälsoministeriet EU-länder om att skicka tomma blodpåsar. Sverige säger nej på förfrågan, rapporterar Ekot.


Beslutet fattades via Socialstyrelsen som hänvisar till att de svenska lagren inte tillåter att blodpåsar skänks bort.

— Bedömningen är att det inte finns ett tillräckligt stort överskott så att vi kan donera till Ukraina, säger Taha Alexandersson, tillförordnad krisberedskapschef på Socialstyrelsen till Ekot.

Statliga utredningar visar på brister i beredskapen och det pågår ett arbete för att se över detta. Enligt Taha Alexandersson behöver lagren byggas ut.

— Det är väldigt frustrerande att vi inte kan bidra när andra länder gör det. Till exempel Irland har skickat 4 000 blodpåsar, säger Agneta Wikman, överläkare i transfusionsmedicin på Karolinska sjukhuset till Ekot.

Ukraina har uppgett att de behöver 140 000 tomma blodpåsar. Hur många länder som har bidragit är okänt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.