Livstid
Livstidsstraffet är det strängaste straffet enligt svensk lag. Det innebär att den dömda sitter inne på obestämd tid. - Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX/TT/ och Johan Nilsson/TT/

Så vanligt är det med livstidsdomar i Sverige

Dödligt våld i Sverige ökade under 2020, för att sedan minska igen. Dödligt våld kan för gärningsmannen innebära ett straff på livstid – men hur många av de som begår mord får egentligen lagens strängaste straff?


År 2020 konstaterades 124 fall av dödligt våld i Sverige, vilket var en ökning med 13 fall från tidigare år. År 2020 påbörjade 83 personer i Sverige ett straff på tio år eller längre, varav åtta fick livstids fängelse. Totalt avtjänade då 152 personer i Sverige ett livstidsstraff

Livstidsstraffet är det strängaste straffet i svensk lagstiftning. Det finns ingen sammanställd kartläggning för hur långa livstidsstraffen faktiskt är, och längden kan variera. Strafftiden för livstidsdömda har dock ökat kraftigt de senaste 20 åren. 

De brott som kan ge livstids fängelse är mord, spioneri, folkmord, människorov, grov mordbrand, terroristbrott och olika krigsbrott.

Kan gärningsmannen frias från ett livstidsstraff?

Att få frigivning från ett livstidsstraff skiljer sig från att få frigivning från ett tidsbestämt straff. Den som sitter dömd för livstid kan efter tio år av sitt straff själv ansöka om att få omvandla straffet till tidsbestämt genom en ansökan till Örebros tingsrätt. 

Den främsta anledningen till att den straffade ska genomgå prövning i domstol är för att öka personens egna incitament – att själv främja sin eventuella frigivning. På så sätt kan personen visa att de vill anpassa sig till samhället igen. Om livstidsstraffet skulle bli tidsbestämt omfattas principen om att friges efter två tredjedelar av strafflängden, som max är 18 år. 

Foto: Filip Erlind/TT/

Strafflängden för mord varierar

En anledning till de minskade antalet utdömda livstidsstraff sedan mitten av 2000-talet är för att Högsta domstolen år 2007 beslutade att normalstraffet för mord skulle vara tio års fängelse. Livstid skulle endast användas i de allvarligaste fallen. 

Efter år 2009 ändrade Högsta domstolen strafflängden för mord igen, till ett intervall mellan 10 till 18 års fängelse, vilket också gjorde att antalet livstidsdomar minskade. 

Sedan första juli 2014 ska dock livstids fängelse utgöra normalstraffet för mord. Trots det är en relativt liten andel av de som döms för mord som får livstids fängelse i relation till statistiken över det dödliga våld som konstaterats i svenska samhället. 

Statistik från Brå och Kriminalvården

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.