18-årige mannen planerade att bli skjuten av polis.
18-årige mannen planerade att bli skjuten av polis. - Foto: Johan Nilsson/TT

Misstänkte skolmördaren i Malmö planerade "suicide by cop"

Två lärare mördades på Malmö latinskola den 21 mars 2022. En 18-årig man har erkänt sig skyldig och nu framkommer nya uppgifter om att mannen planerade att begå självmord genom att låta sig skjutas av polis.


Runt 17-tiden den 21 mars i år larmades polisen till Malmö Latinskola. Två lärare har blivit knivhuggna och mannen som ringer in erkänner sig skyldig till det som senare visade sig vara mord.

Här kan du läsa mer om det.

Väl på plats kunde polisen lugnt gripa den 18-årige mannen utan protester. Det var däremot inte planen från början.

Ville dö genom "suicide by cop"

Enligt Aftonbladets uppgifter hade 18-åringen i avsikt att göra motstånd till den grad att händelseförloppet skulle resultera i "suicide by cop" – att polisen på grund av hotfullt agerande skjuter den misstänkta gärningspersonen.

18-åringen ångrade sig

Så blev det däremot inte. Mannen ångrade sig och anledningen ska bero på att han var rädd för att skadas allvarligt och få bestående skador istället för att dö, eftersom svensk polis inte siktar för att döda personer i första hand.

Mannen sitter ännu häktad och har planer på att studera under sitt fängelsestraff, då han hoppas på att han ska få jobb när han väl avtjänat den tid han får, rapporterar Aftonbladet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!