Gängrkriminalitet
Programmet ”Umeå växer – tryggt och säkert” kommer att fortskrida, för fortsatt arbete mot kriminalitet. - Foto: Foto: Johan Nilsson/TT/ och Emily Hellichius

Umeå unikt – ingen etablerad gängkriminalitet

Gängkriminaliteten växer, men inte i Umeå. Brottsförebyggande rådet, Brå, publicerade 2020 en rapport gjord tillsammans med Umeå universitet som visar att Umeå kommun är unik i Sverige när det kommer till frånvaro av så kallade utsatta områden.


De senaste åren har social oro ökat i hela landet. Speciellt drabbade är storstäder och större kommuner, där så kallade utsatta områden växt fram. Siffror från Brå visar att Sverige tar priset i Europa när det kommer till flest dödsskjutningar per år. 

Varför Umeå än så länge är en plats utan kriminella nätverk finns det inget enkelt svar på. Men Umeå gör stora framsteg med att motverka utvecklingen av gängkriminalitet

– I arbetet mot gängkriminalitet har kommunen vissa verktyg att ta till. Det kan handla om allt från bygglov och detaljplaner till alkoholtillstånd, säger Kerstin Rörsch, utvecklingsstrateg för Umebrå till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är väldigt ovanligt att kriminella nätverk försöker etablera sig här. Det har gjorts några försök men där har vi varit framgångsrika med att punktmarkera mot de här individerna så att det ska bli väldigt jobbigt för dem att etablera sig. 

Umeå är unikt när det kommer till avsaknaden av utsatta områden

”Slutrapport – Umeå växer tryggt och säkert” visar att Umeå är den enda större kommunen i landet som ännu inte har utsatta områden. Polisens definition av ett utsatt område är att det präglas av en låg socioekonomisk status där kriminella har en inverkan på lokalsamhället.

Vi jobbar mot utsatta områden genom att motverka minsta segregation och risk för utanförskap. Men det är inte bara de som är i riskzon. Ibland även större grupper med ungdomar som har misstänksamhet mot myndigheter, socialtjänst och polis, säger Kerstin Rörsch och fortsätter:

– Umeå ska vara en sammanhållen stad där alla barn ska växa upp med goda villkor, säger Kerstin Rörsch. 

Utanförskap kan leda till ökad social oro, skriver Brå i slutrapporten med Umeå universitet. Bilden är arrangerad. Foto: Emily Hellichius

Extra satsningar mot kriminella personer 

Polisens rapport från 2017 visade tecken på social oro i form av ungdomar som i grupperingar på olika sätt skapade otrygghet i stadsdelarna Ålidhem, Ersboda, Mariehem och Tomtebo i Umeå. 

För att bromsa den negativa utvecklingen vände sig polisen till kommunen, som tog fram en trygghetsplan för hela Umeå. 

För att motverka etablering av gängkriminalitet och fortsätta utvecklingen av social hållbarhet kommer extra satsningar gå till att rikta in sig mot kriminellt aktiva personer. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Oförändrad prognos om asylsökande till Sverige

12 000 personer väntas söka asyl i Sverige i år, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Bedömningen är därmed oförändrad från prognosen i februari.

S-ledaren: Omdömeslöst rekrytera kompis

S-ledaren Magdalena Andersson är kritisk till Anna Kinberg Batras uppmärksammande rekryteringar.

Polisen rapporterar om brand, Degerfors

"Räddningstjänsten befinner sig på Stora Valla i Degerfors och släcker brand", skriver polisen på sin hemsida.

Talade om "infiltratörer" – Modi anklagas för hat

Indiens ledare Narendra Modi anklagas för hat mot muslimer efter att ha beskrivit dem som "infiltratörer".

Positiva toner inom tjänstesektorn

Tjänstesektorn i eurozonen repar sig. Inköpschefsindex steg i april till 52,9, klart över marknadens förväntningar som låg på 51,8. Framförallt märks en uppgång i Europas största ekonomi Tyskland. Ett indextal över 50 brukar traditionellt indikera tillväxt.