Fästing
De senaste åren har antalet fästingar ökat. - Foto: Foto: Baxter/SCANPIX/ och Erlend Aas/NTB scanpix/SCANPIX/TT/

Rejäl fästingsommar väntar Sverige: "Det kommer vara mycket"

Publicerades: 27 Apr 2022, 16:59

Antalet fästingar har ökat de senaste åren. År 2021 anmäldes fler fall av TBE än något tidigare år. Om sommaren 2022 bjuder på vackert väder kan en fortsatt spridning av fästingar uppåt i landet förväntas – samt kan sällsynta fall av jättefästingen Hyalomma komma att påträffas i Sverige igen.


Fästingar är aktiva under vår, sommar och höst. Totalt rapporterades 533 fall av TBE under år 2021, vilket är en fördubbling från året innan, det visar statistik från Folkhälsomyndigheten. Och antalet fästingar år 2022 verkar inte bli färre än tidigare år. 

Den höga siffran från 2021 kan bero på dels gynnsamma väderförhållanden för fästingar, och gynnsamma förhållanden för smågnagarpopulationen, men också att pandemin bidragit till att fler människor än vanligt vistades ute i naturen. 

– Det kommer vara mycket fästingar ja, i södra och mellersta Sverige. Och sen så finns det såklart en hel del fästingar i Norrland, men absolut inte i samma utsträckning som i södra och mellersta Sverige, säger Anna Omazic, forskare inom fästingar och fästingburna sjukdomar på SVA, till Nyheter24 och fortsätter:

– Det finns ingen inventering på hur mycket fästingar Sverige har, så vi kan inte säga något exakt. Men vi kan titta på väderförhållanden och om rådjursstammen har förändrats och om smågnagare har förändrats. 

Fästing-provrör, SVA. Foto: A Karlsson

Det här är flyttfågelfästingen Hyalomma – sprider livsfarligt virus 

Den skräckinjagande flyttfågelfästingen Hyalomma marginatum rapporterades det om år 2018, då den för första gången hittades i vuxet stadium i Sverige. 

Fästingen, som kan bli upp till två centimeter bred när den är blodfylld, rör sig i hastighet som en spindel och sägs jaga sitt offer från nio meters avstånd, spred oro i Sverige efter att den påträffats på hästar och nötkreatur. 

Jättefästingen Hyalomma kan bära på den allvarliga virussjukdomen Krim-Kongo hemorragisk feber, CCHF, vilket kan orsaka blödarfeber. Men än så länge har viruset inte påträffats i Sverige, rapporterar Folkhälsomyndigheten.  

– Vi tror att hyalommorna kan komma på besök igen om vi får en lika varm och torr sommar som 2018. Men det skickades inte in många år 2019, år 2020 eller år 2021. Det krävs rätt väderförhållanden för att de ska överleva när de trillar av från flyttfåglarna, säger Omazic. 

Mellan juli 2018 och januari 2019 registrerades 41 vuxna hyalommafästingar i Sverige. Hyalommorna ska ha hittats på hästar, nötkreatur eller människor. Anledningen till att de ska ha spridits till Sverige under sommaren 2018 tros vara det extremt varma och torra vädret. 

– Vi har fortfarande igång en insamling av exotiska eller ovanliga fästingar. Så hittar man någonting så är man välkommen att höra av sig. Då tar man ett foto och skickar till oss på fasting@sva.se och så får man svar på vad bilden visar. Om det är ovanlig fästing så får man skicka in den, säger Anna Omazic. 

Läs mer om jättefästingen Hyalomma här.

Fästingar. Foto: Jan Collsiöö/TT/

Så ska du göra för att undvika fästingbett

Fästingar trivs bäst på fuktiga platser med skugga och högt gräs. Buskar, snår och i skogen – men även i trädgårdar. Fästingar drar sig ofta till ljusare kläder. 

För att undvika att bli biten av en fästing ska man undvika högt gräs och skog, men man kan även skydda sig med höga stövlar och kläder.

– Det viktigaste är att man tittar igenom på kläderna och på kroppen, både när man varit i skogen, men också efter man varit på picknick i gräset exempelvis. Och även att man tittar igenom sina djur. Det är vanligt med fästingar på hundar och katter, och då kan fästingarna ta sig över till människan. Vi kan skydda våra djur genom att använda fästingmedel/profylax, säger forskaren. 

Foto: Martina Holmberg/TT

TBE och borrelia är de vanligaste fästingsjukdomarna 

För människor är TBE och borrelia de vanligaste fästingsjukdomarna. 

– Om en fästing har satt sig fast så är det viktigt att man plockar bort den så fort som möjligt. Borrelia är en bakterie, som fästingen har i sitt magtarmsystem. Innan den kan smitta behöver den kräkas upp innehållet från magsäcken. Så hinner du få bort fästingen inom 24 timmar så minimerar du risken för just borreliainfektion, säger Anna Omazic och fortsätter avslutningsvis:

– Men TBE däremot, det är ett virus och finns i fästingens saliv. Så fort den biter sig fast kan den alltså föra över TBE-viruset till oss människor. Det bästa sättet att undvika TBE är vaccination.

Fästingar bär med smitta till nya områden i Norrland

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, publicerade i februari i år resultat från ett projekt tillsammans med SVA där de undersökte hur vanligt förekommande det är att fästingar bär med sig smittämnen till nya områden i norra Sverige. 

– Vi fick in mycket mer fästingar än vi trodde och är väldigt glada för allmänhetens engagemang. Analyserna visade att fler fästingar bar på smittämnen än vad vi förväntat oss så långt norrut, berättar Ann Albihn, adjungerad professor vid SLU i deras artikel.

Utsikt över Vindelfjällen. Foto: Henrik Montgomery/TT/
/
TBE
/
Relaterat
Senaste nytt

Slutspurt i EU:s migrationsmara

25-årig man anhållen – misstänks ha kört ihjäl elvaårig pojke på cykel

Den 25-årige man som under onsdagskvällen greps efter att en elvaårig pojke på cykel blivit påkörd har anhållits. Pojken fördes till sjukhus med helikopter men hans liv gick inte att rädda.

Många elsparkcyklar olagliga på allmän väg

Bara en tredjedel av de populäraste elsparkcyklarna som går att köpa hos flera butikskedjor får enligt lag köras på allmän väg, rapporterar P3 Nyheter.

Man körda av vägen och dog – flydde från polisen

En man har dött efter att ha kört av vägen med bil i Köpings kommun.

Skolor kritiseras för dålig koll på betygen

Rektorer har inte tillräcklig koll på att eleverna får rättvisa och rättssäkra betyg. Flertalet skolor som Skolinspektionen granskat får kritik, enligt en rapport från Skolinspektionen.

Fakta: Det tunga vapenstödet till Ukraina

Sverige har skickat militärt stöd till Ukraina för cirka 17 miljarder kronor. Här är de tyngsta bidragen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.