covid-19
Folkhälsomyndigheten tror att fler kommer att behöva läggas in på sjukhus med covid-19 i maj. - Foto: Jens Buettner/TT och Johan Nilsson/TT

FHM:s varning – då väntas ny covid-våg: "Nytt virus"

Smittspridningen av covid-19 kan komma att öka den närmaste tiden och allt fler kommer hamna på sjukhus i maj, varnar Folkhälsomyndigheten. Virologen Niklas Arnberg menar att man kan se den nya varianten som ett nytt virus.


Folkhälsomyndigheten (FHM) tror att fler kommer att behöva läggas in på sjukhus med covid-19 i maj. Smittspridningen beskrivs som ”betydande”, rapporterar TT. 

FHM:s varning: Ny variant av covid-19 – ökning av inlagda

Enligt FHM:s senaste scenario som sträcker sig från den 20 april till den 20 juli, väntas omkring 60 personer per dag behöva läggas in på vårdavdelning. En ökning som beror på virusvarianten omikron BA.2, som fortsätter att spridas och ge infektion. 

Efter maj månad tror FHM att smittkurvan och antal inlagda på sjukhus sjunker till låga nivåer igen. 

"Nya varianten till omikron är mer smittsam"

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, säger till Aftonbladet att den nya varianten är mer smittsam.

– Det här scenariot är rimligt. Anledningen är dels att den här nya undervarianten till omikron, som heter BA.2, är mer smittsam än andra varianter. Det spelar också roll att vi inte längre har några restriktioner kvar, och att vaccinerna inte skyddar lika bra mot infektion och smittspridning för den här varianten, förklarar Arnberg. 

"Man kan delvis se det som ett nytt virus"

Även för de som är har tagit tre sprutor ökar smittspridningen, då vaccination ger ett förhållandevis litet skydd mot den nya varianten. 

– Ja, bland de yngre är det förhållandevis få. I åldersgruppen 18-29 år är bara 36 procent trippelvaccinerade. Varken genomgången infektion av tidigare varianter, eller vaccination, ger ett jättebra skydd mot infektion och sjukdom med den här nya varianten, för den är lite annorlunda. Man kan delvis se det som ett nytt virus, jämfört med tidigare varianter. Och då blir det ett nytt läge helt enkelt, säger Arnberg. 

Niklas Arnberg förklarar för tidningen att de existerande vaccinen inte är lika bra på att skydda mot smittspridning av den nya varianten, som de varit för de tidigare, men att de fortfarande skyddar mot svår sjukdom. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!