Albin Aspgren mördade småbarnsmamman.
Albin Aspgren mördade småbarnsmamman. - Foto: Polisen

Albin, 28, styckmördade småbarnsmamman: "Jag är ett monster"

Den 20 september 2014 cyklar Albin Aspgren ut till havet för att dränka sig själv – några timmar senare kliver han in på polisstationen för att erkänna att han mördat och styckat sin väninna. Se hela fallet i måndagens avsnitt av "I huvudet på en mördare" på TV3.


Den 20 september 2014, cyklade studenten Albin Aspgren, 28, till Gävles kust för att dränka sig själv. Med sig hade han hårddiskar och dagböcker, som senare kom att bli bevis för de mörka tankarna som fanns i Albins inre.

I förhör med Albin har det visat sig att han redan från tidig ålder haft en vilja att skada andra människor. Detta var något han försökt dölja under större delen av sitt liv. Men till slut gick det inte att dölja längre.

Albin dränkte sig inte den dagen, utan ringde istället sin familj som kom till platsen. De övertalade honom att åka till polisstationen – för att bekänna det brutala styckmord han utfört under natten. I måndagens avsnitt av "I huvudet på en mördare", på TV3 och Viaplay, går det att höra mer om fallet.

Foto: Polisen

Vem är Albin Aspgren?

Albin Aspgren föddes den 27 maj, 1986, i Sandviken utanför Gävle. Han har två syskon och är mellanbarnet i familjen. Albin gick samhällsvetenskapliga programmet på gymnasiet, där han även träffade väninnan för första gången. 

2012, sex år efter att Albin tagit studenten, kom han in på en konstskola i Bollnäs. Men ett år innan examen hoppade han av utbildningen och hamnade då på en mörk plats i livet. När Albin sedan kom in på en ny utbildning i Gävle, träffade han sin väninna igen - som då var 24 år och mamma sedan några år tillbaka.

Samtidigt skrev Albin dagbok där han förde ner sina innersta tankar och hemligheter, som han inte ville att någon annan ska ta del av. 

Albin Aspgren ströp småbarnsmamman till döds

Under kvällen den 19 september, sågs Albin Aspgren och väninnan på en bar för att dricka öl. Han blev under kvällen irriterad på henne, då hon avbröt honom i ett samtal.

Innan baren stängde skickade Albin ett sms till sin kompis där det stod "Jag hatar (väninnans namn). Dras med henne i helgen. Hur döda en bitch?". Trots detta, fick hon ändå tillslut följa med hem till Albin för att sova över. Väl där hemma gick de och la sig tillsammans på en utdragen bäddsoffa, och de skedade. 

När väninnan sedan drog Albins hand runt sina axlar, nära halsen, var det något som hände i Albin. Samtidigt som låten "If you shout" spelas i bakgrunden, drog Albin armen runt hennes hals och ströp henne. Förloppet ska, enligt rättsläkaren, ha pågått i sju till tio minuter.

Foto: Polisen

Placerade den styckade kroppen i en resväska

Runt klockan 8 på morgonen, ska Albin ha dragit in väninnan i duschen och börjat stycka kroppen, med hjälp av en kniv och en rasp. Han tog sedan en paus, för att lägga ut missvisande spår på internet, som antydde att väninnan lämnat hans bostad.

Vidare cyklade han till Erikshjälpen för att köpa en resväska, som han planerat att lägga kroppsdelarna i. När han sedan upptäckte att de inte fick plats, placerade han vissa delar i flyttkartonger. Han insåg dessutom att det inte skulle gå att frakta bort allting, och ställde då ned flyttkartongerna i sitt källarförråd. 

Med denna insikt, insåg Albin Aspgren att det bara fanns en utväg. Han packade då ned både hårddiskar och dagböcker för att ta sig till havet och dränka sig själv. Hemma lämnade han ett avskedsbrev.

Albin Aspgrens självmordsbrev

I det avskedsbrev som Albin Aspgren lämnade ifrån sig skrev han att han alltid haft en djup önskan till att skada folk.

Foto: Polisen

Vidare skrev Albin att han har förstört allt, och därmed måste dö.

– Jag har förstört allt. Det finns ingenting nu. Jag har ingen rätt att leva längre. Jag är ett monster. Då ni, vem ni nu är, läser detta är jag död. Jag cyklar iväg snart och dränker mig i havet. 10-20 år är inte nog. Jag dödade, så jag måste dö, skriver Albin i brevet. 

Albin tog inte sitt liv den dagen, utan ringde istället sin familj som kom till platsen. De övertalade Albin att anmäla sig själv till polisen, vilket han gjorde. 

Albin Aspgren hade våldsporr på datorn

Under Albin Aspgrens självmordsförsök, försökte han samtidigt förstöra sina dagböcker och hårddiskar till datorn, genom att kasta dem i vattnet. De hittades sedan under en dykning och analyserades. På dessa, och även hårddiskar från lägenheten, fann de ett brutalt innehåll.

– Det materialet var väldigt brutalt. Styckade kroppar, avhuggna lemmar, blod och kvinnor som sticker knivar i sig själva, mänsklig anatomi och såna bilder, säger polisens it-forensiker Jan Wall i "I huvudet på en mördare". 

Dessutom fanns de ett filmmanus som Albin själv skrivit, som innehöll extremt våld. På hårddisken kunde man även hitta bilder som var otäckt nära det han själv gjort mot väninnan och småbarnsmamman.  

Foto: Johan Nilsson/TT

Albin Aspgren dömdes till 18 års fängelse

Under utredningen genomgick Albin Aspgren en rättspsykiatrisk undersökning, som kunde visa att han inte led av någon allvarlig psykisk störning. Varken när han utförde brottet, eller annars. Däremot kunde utredningen fastställa att Albin har autism, vilket gjorde att fängelsestraffet blev tidsbestämt – och inte livstid. 

Albin dömdes av Gävle tingsrätt till totalt 18 års fängelse. 17 år för mord och ett år för griftefrid. Domen fastställdes sedan av Hovrätten för nedre Norrland. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!