Stockholm

Patrik Sjöberg om självmordet efter Dumpen-uthängningen: "Sista knuffen"

Patrik Sjöberg är frontfigur för sajten Dumpen.
Patrik Sjöberg är frontfigur för sajten Dumpen. Foto: Andreas Hillergren/TT och Bertil Ericson/TT

En man tog livet av sig efter att ha hängts ut som pedofil på sajten Dumpen.se, vilken drivs av Patrik Sjöberg och Sara Nilsson.
– Det kan ju ha varit vi som gav honom sista knuffen, säger den tidigare höjdhopparen till Expressen.


Läs mer
Hit kan du vända dig om du mår dåligt:
  • SOS Alarm 112. Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.
  • Mind Självmordslinjen 90101. Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen dygnet runt. Telefonnummer: 90101. Chatt: chat.mind.se
  • Vårdguiden 1177.Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Telefonnummer: 1177 www.1177.se
  • Bris, Barnens rätt i samhället. Telefonnummer: 116 111, alla dagar, dygnet runt. Vuxentelefon: 0771-505050, vardagar klockan 9–12. Chatt: Alla dagar, dygnet runt. www.bris.se
  • Suicide zero. Fakta och råd om självmord. https://www.suicidezero.se/fakta-och-rad

Det var i början på året som det började storma rejält kring Dumpen.se – en sajt som den tidigare höjdhopparen Patrik Sjöberg är frontfigur för, och som hänger ut personer som de menar är pedofiler. 

En man som blivit uthängd på sajten tog nämligen sitt liv, vilket ledde till kritik mot sajtens tillvägagångssätt från rättsexperter. Läs mer om det här.

Dumpen.se kommenterade självmordet

Både Patrik Sjöberg och hans kollega, och sajtens ansvariga utgivare, Sara Nilsson kommenterade händelsen, men menade på att de inte bar något ansvar.

– Om jag känner något ansvar eller skuld i att han har tagit sitt liv? Han blev erbjuden hjälp. Han var fullständigt införstådd med att det han sysslade med var väldigt skevt, sade Sjöberg till Aftonbladet, medan Nilsson skrev följande i ett pressmeddelande:

"Självmord och självmordsförsök är en tung bit som alla som arbetar med utsatta ofta får handskas med. Självmord är nämligen 12 gånger så vanligt bland utsatta och skulle detta inträffa hos någon som vi stött på så är det ytterst beklagligt att man inte följt vårt råd om att söka hjälp."

Patrik Sjöberg: "Kan ha gett honom sista knuffen"

Nu har händelsen återigen kommit på tal. Detta när Sara Nilsson, i en intervju med Expressen, får frågan om hon är orolig för att fler uthängda män ska ta livet av sig.

– Är inte det helt otroliga att män söker sig till barn, att de vill våldta barn? Är det inte det som är otroligt? Är det inte det som är konstigt? Är det inte det som bör väcka känslor?, svarar hon.

Samtidigt uppger både Nilsson och Patrik Sjöberg att de inte kommer att ändra sitt tillvägagångssätt efter det som hänt, även om de beskriver självmordet som tragiskt.

– Det kan ju ha varit vi som gav honom sista knuffen, det är mycket möjligt, säger Sjöberg till tidningen, varpå Nilsson fyller i:

– Ja. Samtidigt, ska Skatteverket lägga ner för att folk tar livet av sig på grund av skatteskulder? Det funkar ju inte.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.