Stockholm

Patrik Sjöberg efter självmordet: "Är på barnens sida"

Mannen hängdes ut som pedofil på Dumpen.se och tog sedan sitt liv.
Mannen hängdes ut som pedofil på Dumpen.se och tog sedan sitt liv. Foto: Christine Olsson/TT och Naina Helén Jåma/TT

En man hängdes ut som pedofil på sajten Dumpen och kort därpå tog han sitt liv. Den tidigare höjdhoppsstärnan Patrik Sjöberg, som är en av de som står bakom sajten, menar dock att han inte bär ansvar för det som hänt.
– Han blev erbjuden hjälp, säger han till Aftonbladet.


Läs mer

Dumpen.se är ett av flera projekt som den tidigare höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg driver för att motverka sexuella övergrepp mot barn. 

Med sajtens ansvariga utgivare Sara Nilsson tar Sjöberg upp sökandet efter personer som de menar är pedofiler. Därefter konfronteras dessa på film och videoklippen publiceras sedan på sajten för allmän beskådan.

Patrik Sjöberg om självmordet: "Tragiskt"

Flera män har hittills blivit uthängda på sajten och nu har en av dem tagit sitt liv, vilket Dagens ETC rapporterade om först. 

– Det är väl alltid tragiskt när nån väljer att ta sitt liv, säger Patrik Sjöberg enligt Aftonbladet och fortsätter:

– Om jag känner något ansvar eller skuld i att han har tagit sitt liv? Han blev erbjuden hjälp. Han var fullständigt införstådd med att det han sysslade med var väldigt skevt.

Vidare uppger Sjöberg att man i detta fall står på barnens sida och att man inte planerar att ändra sitt sätt att arbeta.

Rättsexperten om Dumpen.se: "Förkastligt"

Men Sven-Erik Alhem, rättsexpert och före detta överåklagare, tycker tillvägagångssättet är problematiskt.

– Det är jätteallvarligt. Alla sätt där man tar lagen i sina egna händer för att skipa rättvisa privat är förkastligt. Det är en otäck företeelse, säger han till Aftonbladet och betonar hur även oskyldiga familjer drabbas.

Sara Nilsson: "Ytterst beklagligt"

I ett pressmeddelande skriver den ansvariga utgivaren Sara Nilsson om hur man på Dumpen.se ser på självmord bland de som konfronteras:

"Självmord och självmordsförsök är en tung bit som alla som arbetar med utsatta ofta får handskas med. Självmord är nämligen 12 gånger så vanligt bland utsatta och skulle detta inträffa hos någon som vi stött på så är det ytterst beklagligt att man inte följt vårt råd om att söka hjälp."

Hit kan du vända dig om du mår dåligt:

  • SOS Alarm 112. Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.
  • Mind Självmordslinjen 90101. Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen dygnet runt. Telefonnummer: 90101. Chatt: chat.mind.se
  • Vårdguiden 1177.Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Telefonnummer: 1177 www.1177.se
  • Bris, Barnens rätt i samhället. Telefonnummer: 116 111, alla dagar, dygnet runt. Vuxentelefon: 0771-505050, vardagar klockan 9–12. Chatt: Alla dagar, dygnet runt. www.bris.se
  • Suicide zero. Fakta och råd om självmord. https://www.suicidezero.se/fakta-och-rad

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.