Åhörare på väg in för att följa rättegången mot kirurgen Paolo Macchiarini i Solna tingsrätt under torsdagen.
Åhörare på väg in för att följa rättegången mot kirurgen Paolo Macchiarini i Solna tingsrätt under torsdagen. - Foto: TT

Macchiarini: Normalt att misslyckas i början

Transplantationerna av plaststrupar var en ny metod och därför är det sannolikt att det inte blir lyckat. Det säger Paolo Macchiarini under rättegången där han står åtalad för grov misshandel.


För andra dagen i rad är det den åtalade Paolo Macchiarini som står för pratet i rättssalen.

Klädd i mörk kostym ger han sin utsaga av omständigheter och händelseförloppet kring patienterna, någon som rätten har gett honom tillåtelse till. Han pekar bland annat på att transplantationerna av plaststrupar var något som inte hade gjorts tidigare men att alla var medvetna om det.

— Om du gör en operation eller en behandling för första gången på en människa så är det inte sannolikt att det lyckas den första gången. Det finns många sådana exempel från transplantationshistorien där patienterna dött kort efter ingreppen.

Paolo Macchiarini använder exemplet med den man i USA som i november fick ett genmanipulerat grishjärta och som avled efter några månader.

Patienten ville opereras

Med lugn och lite lågmäld röst beskriver han att de patienter som fick plaststruparna inte hade några alternativ. Han ger detaljerade och noggranna beskrivningar av deras medicinska tillstånd och varför andra behandlingar inte var möjliga.

— En av patienterna, med långt gången cancer, ringde mig från USA där han bodde och han sa att han inte ville dö, han ville leva. Han hade en dotter som han ville se växa upp och gå på college. När man har patienter och är passionerad för sitt arbete så blir man berörd. Men självklart måste man hålla sig opartisk och rationell och tänka logiskt, säger Paolo Macchiarini.

Genom att beskriva patienternas sjukdomstillstånd och den dialog han ska ha haft med en rad andra läkare och experter verksamma vid både Karolinska och andra sjukhus ger han bilden av att alla ingrepp var gemensamma beslut.

Teckning från rättegången mot kirurgen Paolo Macchiarini i Solna tingsrätt. Mannen med hörlurar är Macchiarini, till vänster om honom advokat Björn Hurtig.

Beslut under operationen

Han får frågan av rättens ordförande om vem som fattade beslutet att det skulle bli transplantation vid patient två.

— Det fattades under operationen när vi öppnat patienten eftersom det var först då det stod klart att det inte var möjligt att bara ta bort skadade delar av strupen. Beslutet fattades av de seniora kirurger som deltog vid operationen, bland annat jag.

Likadant svarade han också under gårdagen då ordföranden ställde samma fråga rörande den första patienten.

Paolo Macchiarini säger också att de komplikationer som inträffar under en operation eller upp till 30 dagar efter den kan kopplas till operationen.

— De patienter vi opererade levde betydligt längre än så, säger han.

Paolo Macchiarinis egen framställan pågår fram till eftermiddagen då det är åklagarens tur att ställa frågor.

Paolo Macchiarini står åtalad för grov misshandel av tre av hans tidigare patienter, som under åren 2011 till 2012 fick syntetiska luftstrupar inopererade. Enligt åklagarna skedde ingreppen "helt i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet" och bröt mot lagen. Patienterna fick svåra skador av operationerna och led mycket svårt innan de avled, enligt åtalet.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.