Rysslands hot mot Sverige
De ryska hoten mot Sverige har intensifierats. - Foto: Vladimir Astapkovich/TT och Hasse Holmberg/TT

Det kan hända om en atombomb slår ner i Stockholm

Allt eftersom debatten om ett svensk och finskt Natomedlemskap har trappats upp har även hoten från ryskt håll ökat. Men vad skulle egentligen hända om Sverige utsattes för en kärnvapenattack – mer specifikt huvudstaden Stockholm?


Kriget i Ukraina har satt ljuset på kärnvapenhotet. Tre dagar efter invasionens start, 24 februari, höjde den ryske presidenten Vladimir Putin beredskapen för landets kärnvapenförband. 

Senast förra veckan diskuterades, i ett ryskt debattprogram, vad som skulle hända om landet avfyrade den fruktade roboten Sarmat, eller “Satan 2” som den också kallas, från den ryska staden Kaliningrad. 

Här kan du läsa om hur Sverige skulle påverkas vid en rysk kärnvapenattack.

Men vad skulle hända om Ryssland faktiskt gjorde verklighet av sina kärnvapenhot? 

Det här skulle hända om kärnvapen användes mot Sverige 

Det är svårt att veta exakt vilka effekter en kärnvapenattack skulle få i Sverige. Det spelar bland annat in hur många stridsspetsarna är, hur nära marken de detonerar och vilken typ av bebyggelse som de träffar, enligt experter som Aftonbladet har pratat med. 

– Två ryska stridsspetsar mot Stockholm skulle väsentligen förstöra hela staden, säger Dan Smith, chef på Sipri, till tidningen och fortsätter: 

– Det skulle bli en djup krater, och eftersom Stockholm är byggt på öar skulle den fyllas med vatten. Det skulle bli ett enormt eldklot, följt av en tryckvåg som rör sig med 1 200 kilometer i timmen och totalförstör alla byggnader inom en radie av 5 kilometer från varje stridsspets nedslagsplats.

Experten om en kärnvapenattack: "Stockholm inte längre existera"

Dan Smith förklarar att vid ett mardrömsscenario kan den svenska huvudstaden slås ut helt. 

– Om man tänker sig två stridsspetsar som detonerar, den ena efter den andra, positionerade för att åstadkomma maximal förödelse, så skulle Stockholm inte längre existera. Kärnvapen är verkligen ett existentiellt hot, säger han till Aftonbladet. 

Det händer om en atombomb slår ner i Stockholm 

Tidningen har använt sig av tjänsten Nukemap som framställer hur effekten skulle se ut av en stridspets på 7,5 megaton som detonerar i Stockholm. Scenariot skulle få följande konsekvenser:  

  • 550 000 döda och 460 000 skadade. 
  • Ett eldklot slukar hela Stockholms innerstad. Från Södermalm till Solna. 
  • En större ring runt innerstaden blir svårt sprängskadad. Byggnader i betong kan skadas eller totalförstöras. Här ryms förorter som bland annat Huvudsta, Liljeholmen och Hammarbyhöjden. Inom denna ring är dödligheten närmare 100 procent. 
  • Inom ett ännu större område – exempelvis Danderyd, Sundbyberg, Hökarängen, Nacka och Lidingö – blir det måttliga sprängskador med risk för personskador, död och bränder. 
  • 25 kilometer från detonationen blir hettan så stark att människor kan få allvarliga eller dödliga tredje gradens brännskador. Ett sådant område kan infatta Upplands Väsby, Västerhaninge och utkanten av Södertälje.
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!