Det här händer om du vägrar göra lumpen: "Lagen säger..."
Enligt lag måste man svara på mönstringsunderlaget, komma till mönstringen om man blir kallad och inställa sig till grundutbildning med värnplikt om man blir inskriven. Men vad händer egentligen om man vägrar? Nyheter24 reder ut.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
I januari skickade Plikt- och prövningsverket ut ett så kallat mönstringsunderlag till cirka 106 000 svenska ungdomar födda 2004. Nästan 97 procent svarade på frågorna i formuläret, och av dem så har ungefär 19 000 kallats att mönstra. Här kan du läsa mer om vad som diskvalificerar dig direkt från att göra lumpen.
Men vad händer om man vägrar mönstra eller göra lumpen? Nyheter24 reder ut.
Vad händer om man inte fyller i mönstringsunderlaget?
Idag behöver inte alla mönstra. Men nästan alla som fyller 18 år måste svara på mönstringsunderlaget. Formuläret handlar bland annat om hälsa, skolan, intressen – och om inställningen till att göra värnplikt.
Men se till att faktiskt svara på mönstringsunderlaget, för om du inte gör det riskerar det att kosta dig pengar.
– Fyller man inte i mönstringsunderlaget så kan det bli vite, säger Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef på Plikt- och prövningsverket, till Nyheter24.
Om man får böter eller inte beror dock på hur många andra som faktiskt fyller i underlaget, alltså på svarsfrekvensen.
– I och med att det är 97 procent som svarar så har vi inte haft något vite i år, förklarar hon.
Vad händer om man inte dyker upp på mönstringen?
Om du sedan väljer att inte komma till mönstringen eller glömmer bort det, fastän du är kallad – så kan det få allvarliga konsekvenser. Då kan du nämligen bli dömd i domstol för brott mot totalförsvarsplikten.
– Om man till exempel har blivit sjuk och ringer till oss och berättar det, då kan man få en ny tid. Men just om man inte har infunnit sig utan att ha angett skäl så blir det ogiltig frånvaro enligt lagen, förklarar Marinette Nyh Radebo.
Det blir straffet – om du inte uteblir från mönstringen
Får du förhinder, till exempel en skada eller att du blir sjuk, och inte kan mönstra ska du alltså höra av dig till Plikt- och prövningsverket och berätta att du inte kan närvara. Du kan behöva styrka dina skäl med intyg.
Men om du kallats till mönstring men uteblir och Plikt- och prövningsverket inte godkänner ditt förhinder, så kan det bli en anmälan som går till tingsrätten och kan leda till åtal. Du kan då dömas till böter och få en prick i belastningsregistret i fem år.
Vad händer om man vägrar göra lumpen?
Att vara tillgänglig för värnplikt men vägra – kan leda till ännu hårdare straff. Så om du inte är sugen på att göra lumpen, men har blivit kallad, då finns det inte särskilt mycket att göra åt det.
– Lagen säger att man ska genomföra det, förklarar Marinette Nyh Radebo.
Så långt blir straffet – om du vägrar göra lumpen
Om man uppsåtligen avviker eller uteblir från värnplikt, civilplikt eller allmän tjänsteplikt kan man dömas till böter eller fängelse i högst ett år, enligt lagen om totalförsvarsplikt.
Så länge det inte är höjd beredskap i Sverige – då kan fängelsestraffet bli så långt som fyra år.