Vägra göra lumpen
I Sverige har vi vissa skyldigheter i lagen om totalförsvarsplikt. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT och Pontus Lundahl/TT

Det här händer om du vägrar göra lumpen: "Lagen säger..."

Enligt lag måste man svara på mönstringsunderlaget, komma till mönstringen om man blir kallad och inställa sig till grundutbildning med värnplikt om man blir inskriven. Men vad händer egentligen om man vägrar? Nyheter24 reder ut.


I januari skickade Plikt- och prövningsverket ut ett så kallat mönstringsunderlag till cirka 106 000 svenska ungdomar födda 2004. Nästan 97 procent svarade på frågorna i formuläret, och av dem så har ungefär 19 000 kallats att mönstra. Här kan du läsa mer om vad som diskvalificerar dig direkt från att göra lumpen

Men vad händer om man vägrar mönstra eller göra lumpen? Nyheter24 reder ut. 

Vad händer om man inte fyller i mönstringsunderlaget?

Idag behöver inte alla mönstra. Men nästan alla som fyller 18 år måste svara på mönstringsunderlaget. Formuläret handlar bland annat om hälsa, skolan, intressen – och om inställningen till att göra värnplikt.

Men se till att faktiskt svara på mönstringsunderlaget, för om du inte gör det riskerar det att kosta dig pengar. 

– Fyller man inte i mönstringsunderlaget så kan det bli vite, säger Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef på Plikt- och prövningsverket, till Nyheter24.

Om man får böter eller inte beror dock på hur många andra som faktiskt fyller i underlaget, alltså på svarsfrekvensen. 

– I och med att det är 97 procent som svarar så har vi inte haft något vite i år, förklarar hon. 

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Vad händer om man inte dyker upp på mönstringen? 

Om du sedan väljer att inte komma till mönstringen eller glömmer bort det, fastän du är kallad – så kan det få allvarliga konsekvenser. Då kan du nämligen bli dömd i domstol för brott mot totalförsvarsplikten. 

– Om man till exempel har blivit sjuk och ringer till oss och berättar det, då kan man få en ny tid. Men just om man inte har infunnit sig utan att ha angett skäl så blir det ogiltig frånvaro enligt lagen, förklarar Marinette Nyh Radebo. 

Det blir straffet – om du inte uteblir från mönstringen

Får du förhinder, till exempel en skada eller att du blir sjuk, och inte kan mönstra ska du alltså höra av dig till Plikt- och prövningsverket och berätta att du inte kan närvara. Du kan behöva styrka dina skäl med intyg. 

Men om du kallats till mönstring men uteblir och Plikt- och prövningsverket inte godkänner ditt förhinder, så kan det bli en anmälan som går till tingsrätten och kan leda till åtal. Du kan då dömas till böter och få en prick i belastningsregistret i fem år. 

Vad händer om man vägrar göra lumpen?

Att vara tillgänglig för värnplikt men vägra – kan leda till ännu hårdare straff. Så om du inte är sugen på att göra lumpen, men har blivit kallad, då finns det inte särskilt mycket att göra åt det. 

– Lagen säger att man ska genomföra det, förklarar Marinette Nyh Radebo.

Så långt blir straffet – om du vägrar göra lumpen 

Om man uppsåtligen avviker eller uteblir från värnplikt, civilplikt eller allmän tjänsteplikt kan man dömas till böter eller fängelse i högst ett år, enligt lagen om totalförsvarsplikt. 

Så länge det inte är höjd beredskap i Sverige – då kan fängelsestraffet bli så långt som fyra år.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.