Stockholm

Varningen: Så kan Ryssland reagera om Sverige går med i Nato

Rysslands svar på svensk Natoansökan.
Så skulle Rysslands kunna reagera på en svensk Natoansökan. Foto: Mikhail Metzel/Sputnik/Kremlin Pool Photo/AP/TT, Fredrik Sandberg/TT och Jonas Ekströmer/TT

Om ett finskt-svenskt Natomedlemskap blir verklighet är en hård reaktion att vänta från Ryssland. Det menar Gunilla Herolf, forskare vid Utrikespolitiska institutet.
– Självklart att Ryssland kommer gå rätt hårt mot oss, säger hon till TV4.


Läs mer

Tidigt på torsdagen stod det klart att den finska statsministern Sanna Marin och presidenten Sauli Niinistö vill att landet utan dröjsmål går med i militäralliansen Nato.

"Ett medlemskap i Nato skulle stärka Finlands säkerhet", skriver de i ett pressmeddelande.

Men det slutgiltiga beslutet kommer att meddelas först på söndag, vilket även är dagen Socialdemokraterna väntas ge besked om de säger ja eller nej till Nato.

Statsminister Magdalena Andersson (S) och finska kollega Sanna Marin. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Allt mer pekar, enligt flera experter, på att den brinnande debatten om ett svenskt Natomedlemskap kommer att sluta i en ansökan. Den aktuella frågan har från start inneburit reaktioner från ryskt håll i form av hot om att beslutet kommer att få konsekvenser.

Så kan Ryssland reagera på en svensk Natoansökan

Enligt Gunilla Herolf, som är forskare vid Utrikespolitiska institutet, kommer Rysslands reaktion vad det gäller Sveriges del märkas av rejält.

– Självklart att Ryssland kommer gå rätt hårt mot oss, med ord som säger att vi inte längre är fredsvänner, säger hon till TV4.

Vidare förklarar hon att kränkingar av det svenska luftrummet, och cyberattacker, är att vänta.

– Men det är väldigt osannolikt att det blir något militärt.

Måndagen den 16 maj kommer en extra Natodebatt hållas i riksdagen, därefter kommer ett beslut att fattas om Sverige kommer att ta steget mot att bli ett Natoland, rapporterar TV4.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.