A-traktorförarnas nya bluff
Allt fler varningsskyltar på A-traktorer i Umeå är fästa på med kardborre, uppger polisen. - Foto: Johan Nilsson/TT

A-traktorförarnas nya bluff – polisens varning: "Var uppmärksam"

Allt fler varningsskyltar på A-traktorer i Umeå är fästa med kardborre, uppger polisen. Anledningen till detta kan vara en typ av fusk som A-traktorförarna tar till. Nu uppmanar polisen att föräldrar bör "ana ugglor i mossen".


På långsamtgående fordon sitter en LGF-skylt, i form av en triangel, för att visa att fordonet i fråga har en högsta tillåtna hastighet på max 45 kilometer i timmen. 

På allt fler av de A-traktorer som polisen tagit i beslag har LGF-skyltarna varit fästa med kardborre, skriver trafikpolisen i Umeå i ett inlägg på Instagram. 

A-traktorförarnas fusk – sätter kardborre på skyltarna 

Enligt polisen är det ett fusk som A-traktorförarna tar till för att lätt kunna växla mellan en varningsskylt och en vanlig registreringsskylt, beroende på hur fort personen hade tänkt att framföra fordonet. Då kan man byta ut skylten beroende på om man kör över eller under 30 kilometer i timmen, vilket är den högsta tillåtna hastigheten för just A-traktorer. 

– Då ser A-traktorn helt plötsligt ut som en vanlig bil och man kan köra lite fortare utan att någon tänker på det, säger Roger Nilsson, chef på trafikpolisen i Umeå, till VK. 

Polisen om A-traktorförarna: "Byter ut skyltarna"

Polisen beslagtog nyligen en A-traktor och hittade då en registreringsskylt, även den försedd med kardborrar, i fordonets baksäte. 

– Vi kan inte säga säkert att det per automatik är så att ungdomar håller på att byta ut skyltar på det här viset. Men lägger man till att det även finns en registreringsskylt i baksätet så kan man lägga ihop två och två, säger Roger Nilsson.

Polisens uppmaning till A-traktorförarnas föräldrar: "Var uppmärksam"

I Instagram-inlägget upplagt av trafikpolisen uppmanar man vårdnadshavarna att vara extra vaksamma. 

“Som förälder bör man ana ugglor i mossen när man fäster LGF-skylten så”, skriver trafikpolisen. 

– Var uppmärksam och våga ställa frågan – varför har du en sådan lösning på bilen och varför ligger det en registreringsskylt i baksätet?, säger Roger Nilsson till VK.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!