Clark Olofsson liv i fängelset
Clark Olofsson gjorde sig känd som en av Sveriges mest fruktade brottslingar. - Foto: Bertil Ericson/TT och Polisen/TT

Urinbråk och kärleksbrev – så levde Clark Olofsson i fängelset

Clark Olofsson gjorde sig känd som en av Sveriges mest fruktade brottslingar. Idag lever han som en fri man, men dessförinnan har han tillbringat stora delar av sitt liv på kriminalvårdsanstalter. Så här såg hans liv ut bakom lås och bom.


Clark Olofsson blev rikskänd på 60-talet efter både bankrån och rymningar från flera anstalter.

Efter att ha avtjänat fleråriga fängelsestraff i både Sverige och Belgien, där Clark också är medborgare, kom han ut ur fängelset i juli 2018. 

Under sin tid bakom lås och bom hann Clark Olofsson bland annat med att hamna i konflikt med Kriminalvården, få beundrarbrev och förflyttas till ett skräckfängelse i Bryssel. 

Här kan du läsa om hur han lever idag – som en fri man

Clark Olofssons tid på Kumla – hamnade i urinbråk

Clark Olofsson dömdes till nio års fängelse för narkotikabrott, plus fem år för förverkligande av villkorlig frihet, 2009.

Fram till 2012 satt han på anstalten Saltvik innan han flyttades till Kumla. På den sistnämnde anstalten fick han, under ett års tid, tre varningar för att vägra lämna drogtest. Det retade upp bankrånaren till den grad att han 2014 överklagade samtliga varningar till förvaltningsrätten. 

“Om ni vill kan ni få kolla mitt piss varenda dag så kan ni få göra detta, det är bara att ställa in en hink i mitt rum vid inlåsning så kommer pissa i den så att ni kan ta ut den nästa morgon”, hälsade Olofsson i ett yttrande till Kriminalvården, rapporterade Expressen

Kumlaanstalten. Foto: Fredrik Persson/TT

Clark Olofsson hamnade i postbråk på Kumla

Och det var inte enda gången som Olofsson retade upp sig på Kriminalvården. Senare samma år hamnade bankrånaren i ett postbråk med ledningen på Kumla. Han krävde att Kriminalvården skulle låta honom ha brev från olika myndigheter i sin cell, utan att personalen fick granska dem. 

Kriminalvården erbjöd honom att läsa dem i ett särskilt läsrum under övervakning, men det avböjde Olofsson. Därmed blev flera av breven olästa, skrev Expressen

Clark Olofsson fick kärleksbrev under sin tid i fängelset 

De många åren bakom lås och bom innebar även en annan ström av post, nämligen en stor mängd beundrar- och kärleksbrev från kvinnor som ville “rädda” Clark Olofsson. 

I en intervju med journalisten Amelia Adamo uppgav Olofsson att han inte hade mycket till övers för breven.  

– Jag läste aldrig breven. Jag vet inte vad det är för fel på de där som skriver till killar som sitter inne, sa han till Amelia Adamo

Foto: Bertil Ericson/TT

Clark Olofsson om Kumlabunkern: "Helt omänskligt"

Besöksförhållandena i superbunkern Fenix på Kumlaanstalten, där Clark Olofsson satt inlåst, dömde han ut som “helt omänskliga”. 

I en skrivelse krävde Clark Olofsson 2013 därför att bli flyttad till “pensionärsavdelning” för att kunna ta emot besök från sin dåvarande belgiska fästmö och sina barn, rapporterade Aftonbladet

Clark Olofsson flyttades till skräckfängelse i Belgien

Efter en lång process blev Clark Olofsson sedan beviljad att avtjäna sitt straff i Belgien, och sedan 2016 satt han på Vorstfängelset i Bryssel. 

Den gamla Vorstanstalten hade kritiserats av lokala politiker och hotats att läggas ner då den var så nedgången att kraven på de mänskliga rättigheterna inte uppfyllts. Därefter skedde en viss upprustning, men medan Clark Olofsson satt på anstalten höll lokalerna fortfarande låg standard.

– Med en toalett i hörnet. En plasthink. Det är rena antiken här, uppgav han i en intervju med Expressen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!