Sergej Lavrov och Ann Linde.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov är tydlig med att han inte tar lätt på Sveriges och Finlands gemensamma beslut att gå med i Nato. - Foto: Russian Foreign Ministry Press Service/AP/TT och Henrik Montgomery/TT

Sergej Lavrov om det svensk-finska Natobeskedet: "Kränkning"

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov är tydlig med att han inte tar lätt på Sveriges och Finlands gemensamma beslut att gå med i militäralliansen Nato, rapporterar RIA Novosti, enligt Aftonbladet.


På tisdagen skrev utrikesminister Ann Linde (S) på Sveriges Natoansökan, efter gårdagens beslut att landet skulle gå med. Något som tagits väl emot av en stor del av medlemsländerna, medan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelade att han kommer att säga nej. Läs mer om det här.

Lavrov: "Nu har det blivit uppenbart för alla"

Ryssland har länge gjort det tydligt för Sverige och Finland att ländernas medlemskap i militäralliansen kommer att innebära konsekvenser från ryskt håll. På tisdagen uttalade sig den ryske utrikesministern Sergej Lavrov om beskedet.

– Självklart är det ingen idé att särskilt fokusera på detta, att våra Nato-kollegor under ledning av USA lagt hela västvärlden under sig, säger han enligt Aftonbladet, som hänvisar till ryska RIA Novosti, och fortsätter:

– Men nu har det blivit uppenbart för alla. Nato har grovt kränkt skyldigheten att inte stärka sin säkerhet på andras bekostnad.

Säger samtidigt att det "inte gör så stor skillnad"

Men samtidigt som han uttrycker en upprördhet över beskedet är den ryske utrikesministern tydlig med att det inte spelar någon större roll för Ryssland.

— Finland, Sverige och andra neutrala länder har deltagit i Natos militärövningar i flera år och Nato har tagit deras territorier i beaktande för militära avancemang österut. Så ur den synvinkeln kommer det troligen inte att göra så stor skillnad, säger Lavrov vidare, enligt ryska medier.

— Låt oss se hur territoriet används i praktiken i den Nordatlantiska försvarsalliansen.

Lavrov definierar Sverige som neutralt, medan den svenska regeringens definition är att Sverige är alliansfritt.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov höjde under tisdagen tonen ytterligare mot väst och kallade västländers handlingar mot Ryssland för krigföring, enligt ryska Interfax.

Han säger att vad som pågår nu, gällande kriget i Ukraina som av Ryssland benämns som en militär specialoperation, är ett "diplomatiskt krig, ett politiskt krig och försök att isolera oss från världen, och det är ett ekonomiskt krig också".

Ryssland har tidigare använt uttrycket "ovänligt sinnade" länder när de velat markera mot västländer.

— Ja, vi kallar dem fortfarande ovänligt sinnade stater. Men jag skulle säga att de nu är fientliga stater, eftersom vad de gör är krigföring, säger Peskov.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.