Söndag 26 Jun
Stockholm

Torghandlare lurade äldre – sålde morötter för 13  000

Äldre lurades på tusentals kronor vid Hötorget.
Äldre lurades på tusentals kronor vid Hötorget. Foto: Carina Johansen/NTB/TT och Hasse Holmberg/TT

En 94-årig man fick betala 13 000 kronor när han köpte ett knippe morötter på Hötorget i centrala Stockholm. Nu har polisen stoppat två torghandlare som satt i system att lura sina kunder.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Enligt polisen har torghandlarna vägrat ta emot kontanter och i stället erbjudit sig att hjälpa kunderna med kortköpet. De har då slagit in en eller flera extra nollor.

Torghandlarna ska framför allt ha riktat in sig på äldre och turister som i vissa fall inte märkt att de blivit lurade förrän långt efteråt. I ett av fallen köpte en 94-årig man ett knippe morötter, varpå hans anhöriga senare upptäckte att det dragits 13 000 kronor från kontot. 

I ett annat ärende fick en kund betala 12 000 kronor för blandad frukt.

Torghandlarna har "tjänat väldigt mycket"

"En del har säkert svurit, men tyckt att summan de förlorat varit för liten för att bry sig om det. Däremot misstänker vi att torghandlarna själva tjänat väldigt mycket pengar", säger Jan Friberg på Stockholmspolisens bedrägerisektion, i ett uttalande på polisens hemsida.

Sammanlagt har ett hundratal personer som blivit lurade klagat till Stockholms stad, som ger tillstånd för torghandeln. Även polisen har fått in anmälningar.

Eftersom summorna varit låga jämfört med andra bedrägeribrott har man enligt polisen "inte haft resurser att utreda dessa ärenden tidigare".

Polisen har dragit in torghandlarnas tillstånd

Men i år hade polisen "möjlighet att ta tag i anmälningarna" och samarbetade med Stockholms stad för att lokalisera vilka torghandlarna var. Genom att kontrollera kvitton och kontoutdrag kom de dem på spåren och staden har nu dragit in deras tillstånd.

"Nu är de inte kvar på Hötorget och det ökar tryggheten för dem som gör inköp där. Förhoppningen är att Stockholms stad och polisens insats ska fungera brottsförebyggande genom att vi visat att vi tagit bedrägeriet på allvar", säger Jan Friberg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.