Vad händer om skyddsrummet är fullt?
Om vi ska klara ett bombanfall vid händelse av krig måste vi ner under jord. - Foto: Anders Wiklund/ TT och Johan Nilsson/TT

Det händer om skyddsrummet blir fullt: "Först till kvarn"

Om vi ska klara ett bombanfall vid händelse av krig måste vi ner under jord. I Sverige är skyddsrummen dimensionerade för att rymma sammanlagt omkring sju miljoner personer. Vad händer egentligen om skyddsrummet blir fullt?


Om det skulle bli krig i Sverige, eller om regeringen meddelar höjd beredskap, kan man ta sig till ett av landets 65 000 skyddsrum. Där ska man kunna vistas, utan att behöva lämna, i minst tre dygn. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur livet i ett skyddsrum skulle se ut

Får alla plats i skyddsrummen i Sverige?

Det finns cirka sju miljoner platser i skyddsrummen runt om i Sverige. Det innebär att inte hela befolkningen får plats, då vi har närmare tio miljoner invånare i nuläget. 

Då vi inte är designerade ett specifikt skyddsrum är tanken att man ska söka upp sitt närmsta i händelse av krig eller kris. Det innebär att det, i värsta scenariot, faktiskt kan vara fullt när man kommer dit.

– Fastighetsägaren både äger och ansvarar för att underhålla skyddsrummet. En fastighetsägare kan vara privat eller kommunal. Det kan också vara en bostadsrättsförening. Skyddsrummet är fullt när maxantal platser är fyllda, berättar MSB:s presstjänst för Nyheter24.  

Vad händer om skyddsrummen är fulla?

Foto: Johan Nilsson/TT

Men vilka är det egentligen som prioriteras i en sådan situation, när det finns ett begränsat antal platser? 

– Först till kvarn gäller, ingen har förtur före någon annan, säger MSB. 

Vem bestämmer om skyddsrummet är fullt?

Fastighetsägaren har alltså det huvudsakliga ansvaret för att tillgängliggöra skyddsrummen, men vem bestämmer egentligen när det är fullt? Det svarade Anders Johannesson från MSB på när han medverkade i “Beredskap” i P4

– Det är du och jag tillsammans som bestämmer det. Om skyddsrummet har plats för 120 personer och vi är nu 125 så tror jag att vi klarar det. Men är vi bara 100 personer då säger vi inte att det är fullt utan då ser vi till att det kommer 20 till. 

Han förklarar att det inte finns någon ansvarig “skyddsrumschef” utsedd av staten eller kommunen, utan det är snarare sunt förnuft och omsorgen om varandra är det som avgör i den situationen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!