Väska, skyddsrum och genrebild på militär.
Hur skulle livet fungera i ett skyddsrum? - Foto: Pontus Lundahl/TT, Adam Wrafter/SvD/TT och Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Så ser livet i skyddsrummet ut – om det blir krig i Sverige

Om Sverige skulle bli utsatt för bombanfall, eller liknande, som gör att befolkningen måste söka skydd, finns det förberedda skyddsrum. Det kanske du har koll på, men vet du hur det egentligen skulle gå till om det blev dags att gå under jord?


På torsdagsnatten den 24 februari gick Ryssland in i en militär offensiv i Ukraina. Det är främst ryska flygangrepp som drabbat bland annat de ukrainska städerna Kiev och Odessa.  

Kriget i Ukraina har gjort att många börjar fråga sig om hur säkerhetsläget ser ut i Sverige, där ett flertal drönare påträffats över flera kärnkraftverk, flygplatser och Drottningholms slott, samt att flera ryska fartyg synts i Östersjön. Nato har fått svenska försvaret att öka sin synliga verksamhet, något försvaret kallar en beredskapsanpassning.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om vad som egentligen skulle kunna hända om det blev krig i Sverige

– Vi hamnar troligen inte i krig över en natt. Sannolikt sker någon form av upptrappning där samhället ställer om allt mer till att hantera en krigssituation, sade Christina Andersson, som arbetar med riskkommunikation på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, då.

Foto: Johan Nilsson/TT

Var finns skyddsrummen i Sverige?

Men var söker man skydd om det råder krigsfara i landet? Nyheter24 kontaktade Anders Johannesson, enhetschef för enheten befolkningsskydd på MSB.

Sveriges regering kan, exempelvis vid höjd beredskap, instruera fastighetsägare om att det är dags att ställa i ordning skyddsrummen i landet, berättar han.

Ett skyddsrum tänker nog många är något alldeles särskilt, men du kanske ser ett dagligen utan att lägga märke till det. Skyddsrummen kan vara ett utrymme nere i källaren i huset du bor i.

En skylt på fasaden ska även visa att det finns ett skyddsrum i byggnaden. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Skyddsrummen i Sverige har funnits sedan andra världskriget, men man byggde även mycket under kalla kriget.

– Vi har i princip aldrig använt dem för det ändamål de är byggda för. Det var väl kanske någon gång under andra världskriget något skyddsrum i Stockholmstrakten kunde användas, berättar Johannesson och tillägger:

– Vi får ju använda dem under fredstid, men de ska gå att ställa i ordning till ett skyddsrum på 48 timmar.

Vad finns det i skyddsrum?

Skyddsrum har en kraftigare järndörr som ingång och väldigt tjocka väggar. De allra flesta skyddsrum har även ett förråd, där viss utrustning finns att tillgå vid behov. Så som kärl man kan samla vatten i, för att dricka eller tvätta sig med, och torrtoaletter av enklare slag.

– Sen finns det lite verktyg och utrustning beroende på typ av skyddsrum, för att man ska kunna ställa i ordning skyddsrummet. Det kan vara att täcka igen fönster med betongplattor eller säkra en reservutgång med vissa delar som finns i det här förrådet.

Foto: MSB

Om svenskarna skulle behöva söka skydd, exempelvis om ett beredskapslarm går, är det fastighetsägarens uppgift att se till att det går att komma in i skyddsrummen.

Vad ska man ha med sig till skyddsrummet?

I skyddsrummen klarar man sig sedan i några dagar oftast, då man behöver fylla på med mat och vatten. Men några saker man bör tänka på att ha med sig, enligt Johannesson, är: 

  • Extra kläder
  • Hygienartiklar
  • Mediciner
  • Något att ligga på eller svepa in sig i, som en filt eller en sovsäck
  • Mat och vatten

Hur vet man vilket skyddsrum man ska till?

Enligt Anders Johannesson blir du inte tilldelad något särskilt skyddsrum, utan du söker upp det första bästa som är närmast där du är just då. Runt 60-120 personer får plats i de vanligaste storlekarna på skyddsrum.

– Det finns ju en hel del små skyddsrum också, som är byggda under en period då många exempelvis byggde i sina garage på 70-80-talet. 

Men det finns stora också, till exempel i tunnelbanesystemet i Stockholm finns det flera stora skyddsrum där upp till 1000 personer får plats.

Anders Johannesson på MSB. Foto: MSB

Får alla plats i skyddsrummen?

Det finns cirka sju miljoner platser i skyddsrummen runt om i landet, alltså får inte hela befolkningen plats, då Sverige har närmare tio miljoner invånare i nuläget.

– Alla kommer inte att behöva gå in i ett skyddsrum. Om du bor på landet eller i en mindre ort som inte är utsatt för bombanfall, har man inte det behovet. Sen har vi massor av personal som måste vara i tjänst trots att det är krig, säger Johannesson.

Om du är osäker på var alla svenska skyddsrum är placerade går det att ta reda på genom MSB:s egna skyddsrumskarta.

– Att ha koll på var skyddsrummen i sin närhet finns är ju inte fel.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!