Allt fler studerar – och den största ökningen syns inom yrkeshögskolan. Arkivbild.
Allt fler studerar – och den största ökningen syns inom yrkeshögskolan. Arkivbild. - Foto: TT

Fler studenter lockas till yrkeshögskolor

Svenskarna studerar mer än någonsin och allra mest har antalet studenter på yrkeshögskolorna ökat, visar siffror från Centrala studiestödsnämnden (CSN).


Förra året var ett rekordår – aldrig tidigare har Sverige haft så många studerande med studiemedel, enligt CSN. Av dessa läste nästan 70 000 personer på en yrkeshögskola, en ökning med 13 procent jämfört med året innan.

"Under pandemin skapades fler utbildningsplatser inom yrkeshögskolan," säger Carl-Johan Stolt, analytiker på CSN, i ett pressmeddelande.

De allra flesta med en yrkeshögskoleexamen får arbete inom ett år och konjunkturen under pandemin antas ha bidragit till det ökade intresset.

Sedan pandemin har antalet yrkeshögskolestuderande med studiemedel stigit med närmare 45 procent.

"Slopandet av det så kallade fribeloppet kan också ha spelat viss roll eftersom slopandet gjorde det lättare även för personer med högre inkomst att studera och få studiemedel", förklarar Carl-Johan Stolt.

De populäraste utbildningarna finns inom teknik och tillverkning, medan naturvetenskapliga utbildningar har ökat mest – med nästan 80 procent sedan 2019. Antalet studenter inom hälsa och sjukvård har ökat med 47 procent sedan före pandemin.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.