Festandet på lustgas ökar.
Antalet sjukhusfall kopplade till lustgas ökar. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Johan Nilsson/TT

Festandet på lustgas ökar – allt fler sjukhusfall: "Borde regleras"

Allt fler unga använder lustgasballonger i berusningssyfte. Samtidigt ökar antalet sjukhusfall kopplade till lustgas, och från flera myndigheter höjs röster om att det borde regleras.
– Det är inte acceptabelt, säger Mikael Gontier på Kemikalieinspektionen.


Lustgas är ett läkemedel som vanligtvis används inom sjukvården för smärtlindring vid förlossning och operationer. Men allt fler använder också lustgas i festsammanhang. Idag säljs lustgas på nätet och även på gatorna i Stockholm. 

Lustgas-festandet skjuter i höjden – antalet sjukhusfall ökar

Enligt en kartläggning gjord av Aftonbladet är tomma ballonger och patroner i drivor en vanlig syn efter en festkväll. 

“På senare år har intresset för lustgas ökat som ett socialt och lite roligare inslag på fester, där man vid lämplig dosering snabbt nyktrar till och inte drabbas av en kraftig “baksmälla” jämfört med alkohol eller andra substanser”, skriver en återförsäljare enligt Aftonbladet. 

Samtidigt ökar antalet sjukhusfall kopplade till lustgas i snabb takt. Mellan 2010 och 2020 var det aldrig över 10 sjukhusfall per år kopplat till lustgas. 2021 hade det skett en rejäl ökning, och siffran låg då på 50, rapporterar tidningen med hänvisning till Giftinformationscentralen. 

Överläkaren om lustgas: "Kan få en demensbild"

Frågorna som Giftinformationscentralen får om lustgas har flerdubblats. Dessa kommer framförallt från sjukhus och vårdcentraler, och kan handla om att patienten svimmat, eller fått köldskador från de stora lustgasbehållarna. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Johanna Nordmark Grass, överläkare på Giftinformationscentralen, berättar att det populära berusningsmedlet kan vara väldigt skadligt. Om man använder lustgas ofta och mycket förstörs vitamin B12 som människan har i kroppen.

– Vi har haft fall där man blir så svag av nervpåverkan att man inte kunnat gå, och behövt sitta i rullstol. Men det kan också sätta sig på nervsystemet i hjärnan så man får psykoser, depressioner eller ångesttillstånd. Man kan till och med få en demensbild, säger hon till Aftonbladet.

Myndigheter önskar se en reglering av lustgas

Nordmark Grass tillägger att de flesta fall kan behandlas, men hon är framförallt orolig över de långsiktiga effekterna. Vid långsiktigt användande hjälper det inte bara att tillföra B12, menar hon. 

– Vi tycker absolut att man borde reglera den här försäljningen.

Kemikalieinspektionen om lustgas: "Inte acceptabelt"

Från flera myndigheter höjs röster om att lustgas ska regleras, skriver Aftonbladet. 

– Det är inte acceptabelt att det finns ett bruk eller missbruk av lustgas som leder till att människor och särskilt ungdomar far illa, säger Mikael Gontier, enhetschef på Kemikalieinspektionen.  

I ett mejl till Aftonbladet kommenterar socialminister Lena Hallengren (S) utvecklingen. Hon menar att lustgas har flera användningsområden, bland annat inom sjukvården, och därmed måste en grundlig analys kring reglering göras. Hon skriver även att ”användning av lustgas i berusningssyfte måste motverkas”.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Längsta svackan på Wall Street sedan oktober

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.