Två män stoppades i tullen
Tullen beslagtog alkohol för nästan 20 000. Bilderna är genrebilder. - Foto: Tor Johnsson/SvD/TT och Johan Nilsson/TT

Åkte fast i tullen med alkohol för 20 000 – beskrevs som "smakprov"

Tullen beslagtog alkohol för nästan 20 000 kronor som uppgavs vara för privat bruk. Av två ölsorter köpte de 20 flak vardera, något som de menade var "smakprov". Två män döms nu för smuggling.


Två män från Bua, i 40- respektive 35-årsåldern, köpte med sig drygt 1 187 liter öl och drygt 72 liter sprit från Tyskland. Kostanden för alkoholen, som fraktades i en bil med tillkopplat flak, landade på 1867 euro, alltså nästan 20 000 svenska kronor, enligt domen som Nyheter24 har tagit del av. 

Männen själva uppgav att alkoholen var för privat bruk. 

Påstod att de köpte "smakprov" av ölen

Majoriteten av alkoholen var förbeställd av den ene mannen och han stod även för kostnaden. Resten av alkoholen köptes väl på plats i Tyskland. Den andra mannen har uppgett att hans anledning till att följa med på resan endast var att hjälpa till att bära och lasta alkoholen. 

Mannen som gjorde beställningen har uppgett att de bara köpte “smakprov” av två ölsorter och skulle dela på, trots att Tullen beslagtog 20 flak av respektive ölsort.

Tog emot alkoholbeställningar – döms för smuggling

Enligt dokument som Nyheter24 har tagit del av menar tingsrätten att mannen som gjorde beställningen levde under förhållandevis knappa ekonomiska förhållanden vid den aktuella tidpunkten. Detta gör att tingsrätten bedömer att den stora mängden alkohol som inhandlats talar för att den inte var avsedd för privat bruk. 

I den telefon som mannen hade med sig under resan till Tyskland fanns ett stort antal SMS med alkoholbeställningar från flera olika personer. I mycket nära anslutning till beställningarna har samma nummer som SMS:en var skickade till mottagit Swishbetalningar.

Tingsrätten för därför bedömningen att alkoholen är inköpt och införd i Sverige för kommersiellt bruk. De båda männen döms för smuggling och till villkorlig dom, med 120 timmars samhällstjänst vardera.

Senaste nytt

Skottlossning i trapphus i Malmö

Örebro: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand i byggnad", skriver polisen på sin hemsida.

Ukrainska soldater vinterrustar – med handvärmare

I Ukraina är vintern här – den andra i ordningen under Rysslands pågående anfallskrig. Men inför årets krigsvinter är soldaterna bättre förberedda på kylan, anser läkaren "Osmak", som driver ett fältsjukhus nära Bachmut. Många av grabbarna som kommer in har handvärmare under sina kläder och i sina handskar, säger han.

Örebro: Polisen rapporterar om sammanfattning natt

1 timme sedan
"Nedan följer ett urval av nattens händelser från polisområde Örebro", skriver polisen på sin hemsida.

S: M är "irrelevanta" – ingen huvudmotståndare

1 timme sedan
Socialdemokraterna pekar inför EU-valet enbart ut SD som sin främsta rival, skriver DN. I de senaste valen har S sett både M och SD som huvudmotståndare, men den här gången finns inte Moderaterna med.

Oljekartell motarbetar framsteg i stridsfråga

1 timme sedan
Pressen ökar på världens länder att ta stora kliv i sitt klimatarbete under mötet COP28 i Dubai – där protester väntar från civilsamhället. En uppmaning från oljekartellen Opec att blockera framsteg om fossila bränslen kan elda på ilskan.