Forskarna hoppas att livsmedelsbutiker i framtiden ska kunna använda den nya metoden för att hitta bekämpningsmedel i fruktdisken. Arkivbild.
Forskarna hoppas att livsmedelsbutiker i framtiden ska kunna använda den nya metoden för att hitta bekämpningsmedel i fruktdisken. Arkivbild. - Foto: TT

Ny metod hittar bekämpningsmedel på frukt

Forskare på Karolinska institutet har utvecklat en nanosensor som avslöjar bekämpningsmedel på frukt. Metoden är enklare och billigare än tidigare metoder.


Fakta: Nya metoden

Forskarna tillverkade nanosensorer med flamteknik. Det är en väletablerad och kostnadseffektiv metod för att framställa ytbeläggningar på metallytor och möjliggör därför produktion i stor skala.

Sensorn utgörs av mikrometertunna skikt av silvernanopartiklar på en glasyta. Toxiska spårämnen applicerades på sensorn och signalen mättes med en spektrometer. Sensorerna fortsatte fungera vid upprepad testning efter mer än två månader, vilket enligt forskarna visar på sensorernas hållbarhet och lämplighet för massproduktion.

Forskningen har finansierats med stöd från European Research Council, Karolinska institutet, Stiftelsen för strategisk forskning och Vetenskapsrådet.

Källa: Karolinska Institutet

“Rapporter visar att drygt hälften av all frukt som säljs inom EU innehåller spår av bekämpningsmedel som i högre doser har kopplats till hälsoproblem hos människor”, säger Georgios Sotiriou, forskare på Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Det går att testa enskilda frukter för bekämpningsmedel men tidigare har det varit svårt. Grundtekniken, ytförstärkt Ramanspridning, utvecklades på 1970-talet och används inom flera forskningsfält. Men inom livsmedelssäkerhet har användningen varit begränsad eftersom den varit för dyr och krävt specialtränad personal, säger Haipeng Li, en av forskarna bakom studien.

— Vi har utvecklat en nanosensor som är mycket billigare än tidigare metoder. Hela utrustningen får plats i en ryggsäck.

I studien skapade forskarna sensorer som kan upptäcka ett insektsdödande gift som är förbjudet i många länder. De applicerade sedan en liten mängd av giftet på ett äpple, samlade in det med en bomullspinne, blandade det med en lösning i ett rör och droppade det på sensorn som bekräftade förekomsten.

— Det är inte en enorm upptäckt i sig men det är ett viktigt steg, säger Haipeng Li.

I framtiden hoppas Haipeng Li att sensorerna kan upptäcka blandningar av bekämpningsmedel. Just blandade bekämpningsmedel kan vara extra farliga och är svåra att upptäcka med existerande metoder. Om forskningen lyckas ser han framför sig att större matbutiker kan köpa in sin egen sensor.

Forskarna ska också undersöka om metoden kan användas för att upptäcka sjukdomar i vårdmiljöer med begränsade resurser.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Längsta svackan på Wall Street sedan oktober

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.