Forskarna hoppas att livsmedelsbutiker i framtiden ska kunna använda den nya metoden för att hitta bekämpningsmedel i fruktdisken. Arkivbild.
Forskarna hoppas att livsmedelsbutiker i framtiden ska kunna använda den nya metoden för att hitta bekämpningsmedel i fruktdisken. Arkivbild. - Foto: TT

Ny metod hittar bekämpningsmedel på frukt

Forskare på Karolinska institutet har utvecklat en nanosensor som avslöjar bekämpningsmedel på frukt. Metoden är enklare och billigare än tidigare metoder.


Fakta: Nya metoden

Forskarna tillverkade nanosensorer med flamteknik. Det är en väletablerad och kostnadseffektiv metod för att framställa ytbeläggningar på metallytor och möjliggör därför produktion i stor skala.

Sensorn utgörs av mikrometertunna skikt av silvernanopartiklar på en glasyta. Toxiska spårämnen applicerades på sensorn och signalen mättes med en spektrometer. Sensorerna fortsatte fungera vid upprepad testning efter mer än två månader, vilket enligt forskarna visar på sensorernas hållbarhet och lämplighet för massproduktion.

Forskningen har finansierats med stöd från European Research Council, Karolinska institutet, Stiftelsen för strategisk forskning och Vetenskapsrådet.

Källa: Karolinska Institutet

“Rapporter visar att drygt hälften av all frukt som säljs inom EU innehåller spår av bekämpningsmedel som i högre doser har kopplats till hälsoproblem hos människor”, säger Georgios Sotiriou, forskare på Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Det går att testa enskilda frukter för bekämpningsmedel men tidigare har det varit svårt. Grundtekniken, ytförstärkt Ramanspridning, utvecklades på 1970-talet och används inom flera forskningsfält. Men inom livsmedelssäkerhet har användningen varit begränsad eftersom den varit för dyr och krävt specialtränad personal, säger Haipeng Li, en av forskarna bakom studien.

— Vi har utvecklat en nanosensor som är mycket billigare än tidigare metoder. Hela utrustningen får plats i en ryggsäck.

I studien skapade forskarna sensorer som kan upptäcka ett insektsdödande gift som är förbjudet i många länder. De applicerade sedan en liten mängd av giftet på ett äpple, samlade in det med en bomullspinne, blandade det med en lösning i ett rör och droppade det på sensorn som bekräftade förekomsten.

— Det är inte en enorm upptäckt i sig men det är ett viktigt steg, säger Haipeng Li.

I framtiden hoppas Haipeng Li att sensorerna kan upptäcka blandningar av bekämpningsmedel. Just blandade bekämpningsmedel kan vara extra farliga och är svåra att upptäcka med existerande metoder. Om forskningen lyckas ser han framför sig att större matbutiker kan köpa in sin egen sensor.

Forskarna ska också undersöka om metoden kan användas för att upptäcka sjukdomar i vårdmiljöer med begränsade resurser.

TT
Senaste nytt

Sprängämnen hittade vid husrannsakan

Ministern ställde in möte – av säkerhetsskäl

1 timme sedan
På onsdagen skulle klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) delta vid ett vid event i organisationen Fosilfritt Sveriges lokaler i centrala Stockholm. Men eventet fick med kort varsel ställas in, rapporterar Altinget.

Pakistan utvisar 1,7 miljoner afghaner

2 timmar sedan
Pakistan beordrar 1,7 miljoner afghaner som flytt hemlandet att lämna Pakistan före månadsskiftet.

It-bolag vinnare på Wall Street

3 timmar sedan
New York-börsens ledande index steg på onsdagen. Bra gick bland annat it-sektorn, medan energibolagen backade sedan priset på råolja fallit närmare 5 procent.

Polisen rapporterar om brand, Kalmar

3 timmar sedan
"Bergagården. Brand i fordon.", skriver polisen på sin hemsida.

Botkyrka: Polisen rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Brand i garage i Alby.", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.