Vilken ersättning kan man få om man missat sitt flyg på grund av köerna på Arlanda?
Vilken ersättning kan man få om man missat sitt flyg på grund av köerna på Arlanda? - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Kan man få ersättning om man missar flyget i kökaoset på Arlanda?

Kökaoset fortsätter på Arlanda och många resenärer får vänta i timmar innan de kan nå sin gate. Men om oturen är framme och man missar sitt flyg på grund av köerna, kan man då få någon form av ersättning? Nyheter24 frågade Anna-Karin Baltzari Danfors, chef vid Konsumenternas Försäkringsbyrå.


Svenska semesterfirare som tänkt flyga till varmare breddgrader under sommaren har stött på patrull – redan på Arlanda.

Vid flygplatsen råder det nämligen kökaos sedan flera veckor tillbaka och problemen lär kvarstå även framöver.

– Vi har problem med bemanningen, och i sommar kommer det periodvis att vara tufft, har Lena Johansson, regionchef hos Avarn Security som sköter bemanningen i Arlandas säkerhetskontroller, sagt till DN

Här kan du läsa om huruvida man får gå före i kön på Arlanda om det flyg man ska med snart avgår.

Vad täcker hemförsäkringens reseskydd?

Kökaoset på Arlanda har även märkts av hos Konsumenternas Försäkringsbyrå. 

– Konsumenter ringer till oss och undrar om deras försäkringar ersätter förseningar och missade flyg på grund av kaoset i säkerhetskontrollerna på Arlanda, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, som är chef vid Konsumenternas Försäkringsbyrå, till Nyheter24.

Men vad täcker försäkringen egentligen?

– Hemförsäkringens reseskydd ersätter mycket, till exempel sjukhusvård utomlands och hemtransport om du blir sjuk eller drabbas av olycksfall, säger Baltzari Danfors.

Anna-Karin Baltzari Danfors. Foto: Pressbild/Sofina bilder/Konsumenternas Försäkringsbyrå

Kan man ersättas för missade flyg i kökaoset på Arlanda?

I fall då man fastnat i köerna och därför missar sitt flyg blir det desto svårare att få pengar tillbaka.

– Du får tyvärr inte ersättning från hemförsäkringens reseskydd och inte heller från det försäkringsskydd du har via ditt betal- eller kreditkort, konstaterar Anna-Karin Baltzari Danfors.

Däremot kan man försöka få ut skatter och avgifter som man betalat till flygbolaget, men de är ofta en mindre del av det totala priset för biljetterna man köpt. I sådana fall hänvisar Konsumenternas Försäkringsbyrå till Konsumentsverkets vägledningstjänst Hallå Konsument för rådgivning.

Här kan du läsa om de länder där en prischock väntar för svenska turister.

"De tycker att de är orimligt"

Att det kan vara svårt att ersättas för de missade flygen orsakar frustration bland resenärer.

– De tycker det är orimligt att de inte får någon ersättning från varken försäkringen, flygbolaget eller flygplatsen om de har åkt ut till Arlanda i god tid, flera timmar innan flygets avgång, och ändå inte får ersättning från någon. Konsumenterna tycker att någon borde vara ansvarig, säger Anna-Karin Baltzari Danfors till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!