Prischock kan vänta för svenska turister.
Prischock kan vänta för svenska turister. - Foto: Per Larsson/TT och Emrah Gurel/AP/TT

Här väntar prischock för svenska turister: "Dyrare"

Sommaren är äntligen här och många svenska semesterfirare ser fram emot att resa utomlands under ledigheten. Men det visar sig nu att vissa resmål kan bli betydligt dyrare än vad man kanske väntat sig.


Resetrycket bland svenskarna är högt och många semesterfirare längtar efter att resa till varmare breddgrader framöver. Läs här om den dyra fällan du bör undvika när du bokar din resa.

Samtidigt har vi den högsta inflationen i Sverige på flera decennier – och det märks på priserna.

– Resorna har blivit dyrare om vi jämför med de priser som var 2019. Det varierar mycket över vilket land och under vilken period, men absolut är det ett antal hundralappar dyrare per person idag, säger Claes Pellvik, kommunikationschef på Ving, till Aftonbladet.

Svårare att få en billig resa i sommar

Men Sverige är inte det enda landet där priserna skenat på sistone. I en rad länder, dit många svenskar vallfärdar under somrarna, har det blivit dyrare.

Enligt Aftonbladet har priserna på hotell i exempelvis Spanien, Grekland och Cypern stigit med mellan sex och åtta procent jämfört med samma period förra året. Kostnaderna för mat, alkohol och tobak har även de stigit – med drygt nio procent för de tre turisttäta länderna.

Prischock väntar för turister i Turkiet

Det är dock ett annat populärt resmål som sticker ut särskilt mycket vad gäller prishöjningar: Turkiet. 

Där har kostnaden för hotell, jämfört med samma period förra året, stigit med drygt 70 procent, samtidigt som priserna på mat, alkohol och tobak ökat med hela 84 procent.

– Budgeten måste vara supertydlig innan man ger sig iväg för det finns en risk att när man väl är där så är det lätt att man rycks med i känslan av att unna sig, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-banken, till Aftonbladet och fortsätter:

– Det kommer att resultera i en riktig baksmälla i höst för plånboken.

Här kan du läsa om hur du sparar pengar under inflationen.

/
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.