Applicerar man solkrämen fel får man inte det skydd man behöver. Arkivbild.
Applicerar man solkrämen fel får man inte det skydd man behöver. Arkivbild. - Foto: TT

Många använder solkrämen fel

Det finns en stor okunskap om hur man ska använda solkräm, enligt Läkemedelsverket. Många uppnår därför inte det skydd som utlovas på flaskan.


Solskyddsmedel

Solskyddskräm rekommenderas när UV-index är över 3. Prognos för UV-index finns på SMHI.

Solskyddsmedel ska ses som ett komplement till skyddande kläder och solhatt.

Spf, sun protection factor, anger hur väl produkten skyddar mot UVB-strålning.

Siffran säger ingenting om hur länge man kan vara i solen, den talar om hur mycket av solens strålar som släpps igenom.

Spf 10 släpper igenom en tiondel, och ger 90 procent skydd. Spf 50 släpper igenom en femtiondedel och ger 98 procent skydd.

Rekommendationen är att man smörjer in sig rikligt flera gånger om dagen. Ha gärna sex teskedar för hela kroppen som riktlinje.

I studier har man sett att solskyddskräm kan halvera risken för malignt melanom. Det minskar också risken för skivepitelcancer.

Källor: Läkemedelsverket, Strålskyddsmyndigheten mfl

De solskyddsprodukter som finns på den svenska marknaden ska ha en märkning på svenska som beskriver hur den ska användas för att ge det utlovade solskyddet. Men det finns en hel del brister vad gäller märkningar.

— Vi avråder från att köpa solskyddsprodukter som inte har varningstexter och bruksanvisning på svenska, säger Elmira Tavoosi, utredare på Läkemedelsverket.

Ett solskydd måste enligt regelverket skydda mot både UVB och UVA-strålning. Minst en tredjedel av solskyddsfaktorn, spf, ska vara ett skydd mot UVA-strålning.

— Men det finns inget krav inom EU att det måste stå på flaskan att den innehåller skydd mot UVA men oftast finns det en symbol med bokstäverna UVA i en cirkel, säger Elmira Tavoosi.

Saknas cirkeln är det alltså upp till konsumenten själv att fråga om produkten även har ett UVA-skydd.

Sex teskedar

Solskyddsprodukten får inte heller påstå att den skyddar mer än den verkligen gör. Därför får den inte märkas med uttryck som ”sunblock” eller ”skyddar hela dagen”.

Ett vanligt problem är, enligt Elmira Tavoosi, att alltför många använder alldeles för lite solkräm för att komma upp i det skydd som står på flaskan. Ungefär 35 procent uppger att de inte använder solskyddsmedel alls, enligt KOHF, Kosmetik- och Hygienföretagens, årliga användarenkät.

— Den mängd som används när man vetenskapligt testar ett solskydd motsvarar 36 gram eller cirka sex teskedar solkräm till en vuxen person. Man kan ha det som riktmärke, säger Elmira Tavoosi.

Ett annat misstag är att man använder en gammal solkräm. I regel märks det ut på flaskan hur länge den håller efter öppnande, men inte alltid. Om det inte framgår får man helt enkel granska krämens egenskaper. Den ska till exempel inte skikta sig.

— Lukta på den och titta på om krämen ändrat färg. Solfilter bryts ner av värme och ljus, säger Elmira Tavoosi.

"Obetydliga hälsorisker"

Varje år brukar det också uppstå en diskussion om "skadliga" kemikalier i solkräm. Ofta är det själva filtret som pekas ut som en hälso- eller miljöbov. Ett solskyddsfilter kan vara kemiskt eller fysikaliskt. Det kemiska absorberar strålningen medan det fysikaliska reflekterar bort strålningen.

— Det stora problemet är inte solskyddsprodukter, det är hudcancer. Alla solkrämer, oavsett filter, ger ett bra skydd och alla är godkända ur säkerhetssynpunkt, säger Pär Svahnberg, doktor i organisk kemi på Toxintelligence i Stockholm.

Han berättar att det i dagarna kommit en ny, norsk studie där man jämfört flera olika typer av solfilter och kommit fram till att risken för eventuella hälsoeffekter är obetydlig.

— Till viss del går solskyddsfilter in i blodet men mängden är så liten att den inte påverkar oss, säger Pär Svahnberg.

Mer nytta än skada

När det gäller miljön är solfilter inte lika harmlösa:

— Man ska inte blunda för att solfilter har negativa miljöegenskaper. Men det är inte samma sak som att de tar död på korallrev och fiskar. De läkemedel vi tar och som vi kissar ut skadar miljön långt mycket mer.

Idag finns det inga solkrämer som klassas som miljövänliga.

— Det går inte att göra miljövänliga solfilter, vi har inte tekniken än. Jag tror inte att vi kommer kunna ta fram det i närtid heller. Men vid en sammanvägd bedömning gör solskyddsprodukter betydligt mer nytta än skada, säger Pär Svahnberg.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Kristinehamn rapporterar om trafikolycka

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

När är det EU-val 2024, vilka får rösta och hur såg valresultatet ut år 2019? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta inför det stundande valet.

200 miljoner till idrott för unga

1 timme sedan
Regeringens utlovade fritidskort för unga är försenat och införs först under 2025. Under tiden ska 200 miljoner av de öronmärkta pengarna användas för att stärka ungdomsidrotten.

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

1 timme sedan
USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om våld / hot mot tjänsteman, Malmö

1 timme sedan
"Vasagatan, Limhamn. En person går till angrepp mot civila poliser i samband med ingripande.", skriver polisen på sin hemsida.