Misstagen du inte vill göra på din uppkörning.
För Nyheter24 berättar körskoleläraren Sina, 26, om misstagen du inte vill göra på din uppkörning. - Foto: Privat och Fredrik Sandberg/TT

Här är 5 misstag du inte vill göra på uppkörningen: "De känner av..."

Året runt sätter sig nervösa elever i förarsätet och ska bevisa sina nyvunna körkunskaper för en inspektör. Men det finns en del misstag du ska se till att undvika på den stora dagen, enligt körskoleläraren Sina David.


Sina David, 26, har arbetat som körskolelärare i över tre år och har under den tiden hjälpt hundratals nervösa elever att ta det efterlängtade körkortet. För Nyheter24 delar han med sig av sina bästa knep till att klara uppkörningen.

Misstagen du ska undvika på uppkörningen

Efter alla kurser som ska eleven ska gå, så som riskettan och risktvåan, är det dags att skriva teoriprov och köra upp.

Under tiden som eleverna övningskör är det viktigt att kombinera det med teoriboken och övningsprov. Att ta det ett steg i taget är inte det bästa inlärningssättet, enligt Sina.

1. Fel stress

Inför en uppkörning menar Sina att det finns två olika typer av stress. Den ena är en stress och en nervositet inför att köra upp, vilken är svår att undvika. Men den andra är att eleven inte är helt klar än. Något inspektören faktiskt kan se skillnad på.

– De känner av direkt om personen är kunnig eller inte, berättar Sina för Nyheter24.

Se också till att du är på Trafikverket i tid för att undvika onödig stress.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

2. "For the moment"

Ett vanligt misstag som elever gör är att de inte fokuserar på själva uppgiften som råder just då. Exempelvis om de parkerar, funderar de redan på vad nästa steg kan innebära.

– Du ska inte tänka på något annat, om du ska köra på en motorväg, ska du inte tänka på rondellen. Du ska vara i stunden.

3. Första fem minuterna är viktigare än vad man tror

– De första fem minuterna är avgörande. Tänk att du ska prata inför hundra personer, eller hålla tal. I början är du lite nervös, men om du tar det lugnt och gör ett bra jobb under de första minuterna får du självförtroendet att klara de svåra utmaningarna.

Men här är det viktigt, menar Sina, att inte andas ut – förrän uppkörningen faktiskt är över.

– Du måste vara 110 procent fokuserad fram till det att du parkerar, stänger av bilen och ger tillbaka nyckeln.

4. Utveckla inte konversationen med inspektören

Sina David förklarar att många elever ibland har en tendens att vara trevligare än de faktiskt behöver.

– Det är jätteviktigt, du kan vara trevlig, men svara kort på inspektörens frågor. Det är väldigt lätt att man tappar koncentrationen och fokuserar på konversationen annars.

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

5. Glöm inte legitimationen på uppkörningen

Det kanske låter som något självklart, men det händer ofta att elever glömmer id-handlingen hemma. Så se till att det är med!

Lycka till på uppkörningen!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!