Ordningsvakterna som har stängts av
Bilderna är genrebilder. - Foto: Johan Jeppsson/TT och Johan Nilsson/TT

Ordningsvakterna som polisen stängt av – ansetts olämpliga

Våldtäkt mot barn, narkotikabrott, misshandel och kopplingar till gängkriminella. Det är några av anledningarna bakom att personer nekats ordningsvaktsförordnande den senaste tidsperioden.


Våldtäkt mot barn, narkotikabrott, misshandel och kopplingar till gängkriminella. Det är några av anledningarna bakom att personer nekats ordningsvaktsförordnande den senaste tidsperioden.

De senaste åren har flera personer nekats att bli ordningsvakter då de har ansetts ha kopplingar till kriminella gäng. Ett flertal vakter har även fått sina tillstånd indragna då de dömts för brott. Göteborgs-Posten har gått igenom samtliga aktuella fall där ordningsvakter har ansetts olämpliga att utföra jobbet. 

Ett ordningsvaktsförordnande gäller i tre år och därmed är ärendena från 2020 till 2022. Listan berör fall i Västsverige. 

Polisen Claes Wallgren arbetar med att utbilda ordningsvakter och menar att personer som söker sig till utbildningen generellt har ett stort intresse för yrket.

– Det är vanliga människor med sunt förnuft. Sedan finns det förstås mindre lämpliga som lyckas ta sig igenom, men det finns ju i alla yrken, säger han till GP. 

Ordningsvakterna som polisen stängt av

Åtta av fallen handlar om personer som fått sitt förordnande indraget. Fyra av fallen rör sig om att de stängts av i väntan på slutgiltigt beslut, i fyra av ärendena har de inte fått förlängt förordnande och 21 fall där de nekats nytt, enligt Göteborgs-Postens lista. 

Indraget förordnande

Vakt 1: Påträffades vid tre tillfällen med personer som ingår i, eller har kopplingar till, kriminella nätverk, enligt polisen. Personen har även varit misstänkt för penningtvättsbrott, men misstankarna lades ner. 

Vakt 2: Fick förordnande indraget på grund av kopplingar till lokalt kriminellt nätverk. Vakten har även agerat för att gynna gänget, enligt polisen. 

Vakt 3: Blev omhändertagen för fylla. 

Vakt 4: Blev påkommen med att ha rökt cannabis på efterfest i ett hotellrum. 

Vakt 5: Dömdes för dopingbrott.

Vakt 6: Misstänktes för ringa narkotikabrott, samt rattfylla, och erkände i förhör att hen hade använt narkotika vid flera tillfällen. 

Vakt 7: Påträffades med gängkriminella flera gånger, fick trafikböter sju gånger på tre år, var misstänkt för drograttfylla och ringa narkotikabrott. 

Vakt 8: Dömdes för våldtäkt mot barn.

Avstängda i väntan på beslut 

Vakt 1: Misstänks för tjänstefel och falsklarm efter att ha tejpat fast en kniv under en bänk i en rättssal, och därefter larmat om kniven. 

Vakt 2: Stängdes av efter misstankar om smuggling, åtalades därefter för dopingbrott. 

Vakt 3: Misstänks för dataintrång efter nedladdning av sekretessbelagda handlingar. 

Vakt 4: Misstänks för barnfridsbrott, grovt olaga hot och misshandel.

Nekad förlängning

Vakt 1: Åtalad för bedrägeri och har även setts på samma plats för kända gängkriminella vid två tillfällen. 

Vakt 2: Betalade en polisman för att få behålla körkortet vid en fortkörning och dömdes för givande av muta. 

Vakt 3: Misstänktes för sexuellt ofredande men friades. 

Vakt 4: Misstänktes för misshandel i samband med ett gripande i ordningsvakt-tjänst. Vakten själv anser sig ha agerat i nödvärn. 

Nekad nytt förordnande – 21 fall 

Åtta personer som velat bli under denna tidsperiod har nekats då de var dömda eller misstänkta för brott. Övriga klarade inte utbildningen. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!