Paolo Macchiarini vid en presskonferens 2010. I dag kommer domen mot kirurgen, som åtalats för grov misshandel av tre patienter. Arkivbild.
Paolo Macchiarini vid en presskonferens 2010. I dag kommer domen mot kirurgen, som åtalats för grov misshandel av tre patienter. Arkivbild. - Foto: TT

Detta har hänt i fallet Macchiarini

Ett decennium har gått sedan Paolo Macchiarinis transplantationer av plaststrupar vid Karolinska sjukhuset. Nu har kirurgen fällts för brott mot en av sina patienter.


Hösten 2010 anställdes kirurgen Paolo Macchiarini som gästprofessor vid Karolinska institutet (KI) och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset (KS).

Året därpå utförde han världens första transplantation av en syntetisk luftstrupe preparerad med benmärgsceller. Den banbrytande operationen fick stor uppmärksamhet. 2011 till 2012 opererades ytterligare två patienter med syntetisk luftstrupe på KS.

Samtliga patienter avled senare. Den första 2,5 år efter operationen, den andre efter fyra månader. Den tredje drabbades av mycket svåra komplikationer som krävde kontinuerlig sjukhusvård fram till hennes död i mars 2017.

När det stod klart hur transplantationerna hade gått stoppades Macchiarini i april 2013 från att operera mer, i november samma år avslutades hans anställning på KS. Han var fortsatt anställd på KI till 2016.

Under 2014 kom flera anmälningar mot kirurgen in till KI, bland annat från fyra läkare, "visselblåsarna", om oredlighet i forskning. En extern utredare visade att anklagelserna stämde men KI valde trots detta att fria Macchiarini.

April 2015 polisanmäldes KS av Läkemedelsverket för brott mot läkemedelslagen. Den 1 juni samma år polisanmälde Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) sjukhuset för brott mot etikprövningslagen. Några dagar senare inledde åklagare en förundersökning.

I januari 2016 publicerade SVT dokumentärserien "Experimenten" där Macchiarinis forskning ifrågasattes. Flera på nyckelposter inom KI lämnade sina uppdrag till följd av det som framkom.

I juni 2016 delgavs Macchiarini misstanke om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Året därpå lades utredningen ned då åklagarna bedömde att det inte gick att visa att en annan behandlingsmetod hade varit bättre för patienterna.

2017 konstaterade Centrala etikprövningsnämnden (CEPN) efter en granskning av sex vetenskapliga artiklar, bland annat den om första transplantationen med plaststrupe, att Macchiarinis forskning byggts på fusk. Enligt CEPN hade det getts "vilseledande och förskönande information om patienters faktiska tillstånd" samtidigt som andra betydelsefulla uppgifter hade undanhållits.

2018 fällde KI sju forskare, däribland Macchiarini, för oredlighet i forskning, baserat på CEPN:s prövning. Samma år beslutade åklagare att återuppta förundersökningen om operationerna, efter en granskning av det tidigare nedläggningsbeslutet.

I september 2020 åtalades Paolo Macchiarini för grov misshandel av de tre patienterna.

Den 27 april 2022 inleddes huvudförhandlingen mot honom vid Solna tingsrätt. Macchiarini nekar till brott.

Den 16 juni, kom tingsrätten med sin dom, där Paolo Macchiarini fälls för vållande till kroppsskada, grovt brott, mot en av patienterna. I de första två fallen frias han, dessa operationer anses försvarliga då kirurgen agerade i nöd, i straffrättslig mening. Påföljden blir villkorlig dom.

Källa: Kjell Asplunds utredning, Macchiariniaffären. "Sanningar och lögner på Karolinska" av Bosse Lindquist, Karolinska institutet, Solna tingsrätt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.