Pojken försvann från sin förskola i Södertälje.
Efter den fyraårige pojkens död har förskolan i Södertälje tillsatt en egen utredning, - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Fyraåring försvann och hittades i pool – förskolan inleder utredning

På tisdagen försvann en fyraårig pojke från en förskola i Södertälje. Några timmar senare hittades pojken i en pool och fördes med ilfart till sjukhuset, men hans liv gick inte att rädda. Nu startar förskolan en egen utredning.


På tisdagseftermiddagen, runt 14-tiden, fick polisen i Södertälje in ett larm om en försvunnen fyraåring och en massiv sökinsats inleddes.

Pojken hade avvikit från sin förskola och en timme senare hittades han i en pool, och fick föras till sjukhus i ambulanshelikopter. Men hans liv gick inte att rädda.

Efter pojkens död har polisen inlett en brottsutredning, om vållande till annans död, men ingen person är i nuläget delgiven misstanke om brott.

Skolchefen efter fyraårige pojkens död: "Ska inte hända"

På torsdagen meddelar pojkens förskola att även de kommer att inleda en intern utredning, rapporterar bland andra Aftonbladet.

– Vi ska titta på vilka faktorer som ligger bakom att detta har skett. Vi ska gå igenom bemanning, säkerhet och interna rutiner. Det här ska inte få hända, det ska inte hända, säger skolchefen till tidningen.

Skolchefen berättar även att de satt in krisstöd till både personal, föräldrar och barn. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska poolen, där pojken hittades, vara i en villaträdgård. Förutom en teknisk undersökning av platsen har även förhör hållits med förskolans personal och personen som hittade pojken.

– Rubriceringen vållande till annans död är den som ligger närmast till hands. I nuläget utreder vi om det rör sig om ett brott över huvud taget. När barn dör utreder man varför, för det ska inte hända, säger åklagare Tobias Kudrén som leder utredningen till tidningen.

Grannarna hade varnat om förskolan i Södertälje

Grannar som bor i samma område som förskolan har tidigare påpekat för personalen att barn lyckats ta sig över staketen, rapporterar TV4. Enligt grannen som bor närmst var det bara en tidsfråga innan olyckan skulle vara framme.

– Jag har väl plockat upp två-tre barn här inne på min tomt och gått över med dem, säger han och lägger till att han har påtalat problemet för förskolan i ett års tid.

Föreningen Värdefulla Barn och Ungdomar, FVBU, som driver förskolan i fråga säger till kanalen att de inte känner till grannarnas larm om den bristande säkerheten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!