Lena Erixon, Trafikverkets generaldirektör
Lena Erixon, Trafikverkets generaldirektör, är för sjätte året i rad den som toppar listan över svenska myndighetschefers månadslöner. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT och Erik Simander/TT

Hon tjänar mest av alla myndighetschefer i Sverige

​Inte helt förvånande, då hon toppat listan sex år i rad. Den mest välbetalda myndighetschefen i Sverige är återigen Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon. Det visar tidningen Publikt i deras sammanställda lista över chefernas månadslöner.


På listan som Publikt sammanställt över myndighetschefernas löner i Sverige hamnar rikspolischefen Anders Thornberg på en andraplats, Försäkringskassans Nils Öberg på en tredje, överbefälhavare Micael Bydén på en fjärdeplats – och i topp ligger Lena Erixon som är generaldirektör på Trafikverket.

Här kan du läsa om vad Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg har i månadslön.

Inte så förvånande kanske, då hon tjänat mest sex år i rad. Först på en femteplats dyker ännu en kvinna upp, vilken är Skatteverkets Katrin Westling Palm som har 164 200 kronor i månadslön, en höjning med två procent efter regeringens beslut om en ny lönerevision.

Det saftiga lönesiffrorna som redovisas i listan beslutas nämligen av regeringen själva.

Så mycket tjänar Trafikverkets Lena Erixon

Hur mycket tjänar egentligen en generaldirektör på Trafikverket? Jo, på Lena Erixons lönekonto trillar det varje månad in 178 600 kronor, från 175 900 efter löneökningen på 1,5 procent.

Här kan du läsa om vad rikspolischefen Anders Thornberg har i månadslön.

Enligt Publikts sammanställning över de tio mest välbetalda myndighetscheferna finns det tre kvinnor respektive sju män. Högst löneökning i år fick Karin Åström Iko, som är generaldirektör på Riksarkivet. Hennes lön gick från 99 200 kronor till 104 000 i månadslön, vilket är en ökning med 4,8 procent.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!