Anders Thornberg.
Hur mycket pengar tjänar egentligen rikspolischefen Anders Thornberg? - Foto: Claudio Bresciani/TT och Sören Andersson/TT

Så mycket pengar tjänar rikspolischefen Anders Thornberg

Nu står det klart att ingångslönen för svenska poliser ska ligga på minst 31 000 kronor år 2024. Men vad tjänar Sveriges rikspolischef i månaden? Det visar sig att han hamnar näst högst upp på Publikts lista över myndighetschefernas löner.


I veckan kom beskedet att Sveriges poliser år 2024 kan räkna med en ingångslön på minst 31 000 kronor. Detta till skillnad från den tidigare lönen, för en nybliven polis, på 27 000. Även ob-ersättningen dubbleras.

— Vi har ett synnerligt allvarligt läge när det gäller den grova organiserade brottsligheten och det är absolut avgörande att vi kan fortsätta att rekrytera och också behålla de medarbetare vi har, säger rikspolischefen Anders Thornberg till TT om lönebeskedet.

Så mycket tjänar rikspolischefen Anders Thornberg

Men hur ser det ut på rikspolischefens konto då? Det går ingen nöd på honom visar det sig. Tidningen Publikt har sammanställt vad alla myndighetschefer i Sverige har för månadslön, och Thornberg fanns i det absoluta toppskiktet på plats nummer två.

Foto: Anders Wiklund/TT

Hans nuvarande månadslön, efter en höjning med 1,7 procent, ligger på 173 600 kronor.

Överst på listan låg Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket med en månadslön på 178 600 kronor. Tredjeplatsen knep Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg med 170 000 kronor i månaden, enligt Publikt.

Myndighetschefen som ligger på en fjärdeplats på lönelistan är överbefälhavare Micael Bydén, här kan du läsa hur mycket han tjänar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!