Så blir vädret på midsommar.
Så blir vädret på midsommar. - Foto: Stella Pictures

Så blir vädret på midsommarafton där du bor: "Över 25 grader"

Sillen, nubben och midsommartårtan kommer kunna avnjutas utomhus i många delar av Sverige. I de södra delarna av landet kan regnjackan lämnas hemma, men på vissa håll kan den behöva packas ner. Nyheter24 tog reda på väderprognosen inför den stundande midsommarhelgen!


Många håller just nu på att planera menyn, lekarna och packningen inför det kommande midsommarfirandet. Men kommer vädret tillåta en midsommarlunch under bar himmel, eller kommer man behöva bylsa på sig sin varmaste tröja när det vankas dans runt midsommarstången? 

Hur blir vädret på midsommar? 

Nyheter24 frågade Linus Karlsson, meteorolog på SMHI, om väderprognosen. Och det verkar bli en varm och solig midsommar på vissa håll. 

– Som läget ser ut att bli nu så ganska tvådelat i landet. Det är varm luft som letar sig in i här över framförallt södra halvan av landet och vi ser ut att få en temperatur upp på dryga 25 grader. I södra halvan av landet, framförallt Götaland, Svealand och delar av sydligaste Norrland, så ser det ut att bli en hel del sol. 

Men i andra halvan av landet väntas en aning kallare midsommar. 

– Kollar vi mer upp över Norrland, framförallt i de södra och mellersta delarna, så får blir det tidvis lite molnigare och även lite lägre temperaturer, allmänt mellan 15 till uppåt 20 grader. Men även upp över nordligaste Norrland ser det ut att vara en hel del sol, berättar Linus Karlsson och fortsätter: 

– Man får väl ändå säga på många håll att det blir en solig midsommar som det ser ut nu. 

Blir det regn på midsommarafton?

Men det är inte bara sol som väntas, utan vissa midsommarfirare kan behöva ta med sig ett paraply eller en regnjacka. 

– Sen har vi ju ett regnområde, eller ett ostadigare område, som ligger väster om oss. Det här ser sedan ut att, på framförallt fredag kväll, leta sig in över västra delarna av Götaland, säger Linus Karlsson och tillägger: 

– Det är ju ett par dagar i förväg så utvecklingen i det här området kan ju bli en viss avvikelse om det förskjuts och antingen kommer lite tidigare eller senare in på kvällen. Det är ett ostadigt område att hålla koll på. 

Hur blir vädret resten av midsommarhelgen? 

Resten av helgen kan däremot bli desto mer ostadig vädermässigt. 

– Blickar vi framåt in resten av helgen så är det på sina håll lite mer ostadigt väder, med lite mer skurbetonat när vi kommer in mot helgen. Men temperaturen når fortfarande upp till 25 grader på många håll, framförallt återigen i Götaland och Svealand. Även upp över Norrland når temperaturen dryga 20 grader, säger Linus Karlsson till Nyheter24. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!