Pappa våldtog dotter – straffet sänks
Bilden har ingenting med händelsen att göra. - Foto: Johan Nilsson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Pappa våldtog sin dotter flera gånger – nu halveras straffet

En man i Gävle dömdes till åtta års fängelse för att flera gånger ha våldtagit sin dotter i yngre tonåren. Nu har hovrätten sänkt straffet rejält och även skadeståndet´har minskat.


En man i 35-årsåldern, från Gävle, dömdes i april för att vid minst fyra tillfällen ha våldtagit sin egen tonårsdotter. Han dömdes även för att ha tvingat henne att skicka nakenbilder till honom, och har även vid flera tillfällen skickat bilder på sitt eget kön till sin dotter, enligt domen som Nyheter24 har tagit del av. 

Våldtäkterna avslöjades när flickan slog larm via skolan. 

Pappa våldtog sin dotter – nu sänks straffet

Påföljden blev åtta års fängelse och skadestånd på 720 000 kronor till dottern, något som Nyheter24 tidigare rapporterat om

Nu blir påföljden för mannen istället fyra och ett halvt år bakom galler. Hovrätten halverar nämligen straffet, efter att pappan överklagade den första domen – i hopp om att frikännas. 

Pappan har bland annat hävdat att dottern lämnat oklara och osammanhängande vittnesmål om övergreppen. Hovrätten anser det dock bevisat att mannen våldtagit sin dotter ett flertal gånger. 

Hovrätten bedömde målsägande som trovärdig och hennes berättelse samt vittnesmål från personer i hennes närhet låg därmed som grund för bedömningen. 

Döms för våldtäkt mot barn – hovrätten sänker skadeståndet

Precis som tingsrätten dömer hovrätten pappan för fyra fall av våldtäkt mot barn, försök till våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande och utnyttjande av barn för sexuell posering.

Var bedömningen skiljer sig är kring straffvärdet då hovrätten inte anser att Gävle tingsrätt följde praxis. Hovrätten hänvisar bland annat till ett tidigare rättsfall där en pappa dömdes till sex års fängelse för att ha utsatt sin dotter för grova våldtäkter under flera års tid. 

Hovrätten har därmed bestämt att domen ska sänkas från åtta års fängelse till fyra år och sex månader. Skadeståndet låg från början på 720 000 kronor, men nu sänks även det. Mannen ska istället betala 665 000 kronor till sin dotter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

1 timme sedan
Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

1 timme sedan
Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.