Söndag 26 Jun
Stockholm

Pappa våldtog sin dotter flera gånger – nu halveras straffet

Pappa våldtog dotter – straffet sänks
Bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: Johan Nilsson/TT och Fredrik Sandberg/TT

En man i Gävle dömdes till åtta års fängelse för att flera gånger ha våldtagit sin dotter i yngre tonåren. Nu har hovrätten sänkt straffet rejält och även skadeståndet´har minskat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En man i 35-årsåldern, från Gävle, dömdes i april för att vid minst fyra tillfällen ha våldtagit sin egen tonårsdotter. Han dömdes även för att ha tvingat henne att skicka nakenbilder till honom, och har även vid flera tillfällen skickat bilder på sitt eget kön till sin dotter, enligt domen som Nyheter24 har tagit del av. 

Våldtäkterna avslöjades när flickan slog larm via skolan. 

Pappa våldtog sin dotter – nu sänks straffet

Påföljden blev åtta års fängelse och skadestånd på 720 000 kronor till dottern, något som Nyheter24 tidigare rapporterat om

Nu blir påföljden för mannen istället fyra och ett halvt år bakom galler. Hovrätten halverar nämligen straffet, efter att pappan överklagade den första domen – i hopp om att frikännas. 

Pappan har bland annat hävdat att dottern lämnat oklara och osammanhängande vittnesmål om övergreppen. Hovrätten anser det dock bevisat att mannen våldtagit sin dotter ett flertal gånger. 

Hovrätten bedömde målsägande som trovärdig och hennes berättelse samt vittnesmål från personer i hennes närhet låg därmed som grund för bedömningen. 

Döms för våldtäkt mot barn – hovrätten sänker skadeståndet

Precis som tingsrätten dömer hovrätten pappan för fyra fall av våldtäkt mot barn, försök till våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande och utnyttjande av barn för sexuell posering.

Var bedömningen skiljer sig är kring straffvärdet då hovrätten inte anser att Gävle tingsrätt följde praxis. Hovrätten hänvisar bland annat till ett tidigare rättsfall där en pappa dömdes till sex års fängelse för att ha utsatt sin dotter för grova våldtäkter under flera års tid. 

Hovrätten har därmed bestämt att domen ska sänkas från åtta års fängelse till fyra år och sex månader. Skadeståndet låg från början på 720 000 kronor, men nu sänks även det. Mannen ska istället betala 665 000 kronor till sin dotter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.