Söndag 26 Jun
Stockholm

Ovanligt varm midsommar väntas – sol överallt: "Högtryck"

Midsommar väntas bli varm och solig.
Midsommar väntas bli varm och solig. Foto: Adam Ihse/TT och Ulf Palm/TT

De kan bli läge att duka upp midsommarbuffén utomhus – kanske under ett parasoll. Den senaste prognosen visar på sol och värme i hela landet. Det här ligger över, eller mycket över, det normala vad gäller temperaturen, säger Charlotta Eriksson som är meteorolog på SMHI.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Redan under torsdagen väntas den varma luften dra in.

— Väderläget är på väg att stabiliseras med ett högtryck som ska växa in söder ifrån, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

På midsommarafton visar prognosen på sol i hela landet, förutom allra längst i norr. Där ser det ut att bli molnigt och eventuellt någon skur under morgonen. Under dagen väntas det att klarna upp även där.

Så varmt blir det på midsommar

Temperaturen på midsommarafton väntas ligga mellan 25-30 grader i de södra delarna av landet och mellan 20-25 grader i norr. I fjälltrakterna längst i norr ser det ut att bli kring 15 grader. Vid stora sjöar och längs ostkusten kan vindar påverka temperaturen, berättar Eriksson.

— På ostkusten blir det pålandsvind och i och med att havet är relativt kallt så här års så kommer man kustnära och på öarna i skärgården att ha lägre temperaturer, omkring 20 grader.

Sommarvädret ser ut att stanna ett tag.

— Den varma luften håller sig kvar under helgen, så vi kommer att ha det riktigt varmt på dagarna.

Det väntas ungefär samma temperaturer i helgen som under midsommarafton. Under lördagen kan det dock bli lite moln på vissa håll. I västra Götaland är det även risk för regnskurar.

Ovanligt varm midsommar – så blir vädret

I de områden där dygnets högsta temperatur väntas nå 26 grader under minst tre dygn i sträck har SMHI har gått ut med ett meddelande om höga temperaturer. Den gäller från och med torsdagen och berör östra Götaland, stora delar av Svealand och södra Gävleborgs län.

— Det är egentligen främst riktat till riskgrupper.

TT: Hur säker är den här prognosen?

— Det har varit lite osäkerheter kring hur starkt det här högtrycket ska ta bli, och om skurar kan röra sig in västerifrån, men det börjar ändå vara ganska entydigt att det ska vara soligt.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.