Malmö tingsrätt dömer tre män till långa fängelsestraff för bland annat förberedelse till mord. Arkivbild.
Malmö tingsrätt dömer tre män till långa fängelsestraff för bland annat förberedelse till mord. Arkivbild. - Foto: TT

Greps efter biljakt – döms för mordplan

Efter en dramatisk biljakt i centrala Malmö kunde tre män gripas nära Öresundsbron.I närheten hittades två vapen och nu döms männen till över fem års fängelse för bland annat förberedelse till mord.


Det var på natten den 24 juli i fjol som biljakten tog slut i en återvändsgränd vid utsiktspunkten i närheten av Öresundsbron. I bilen hittades exempelvis två rånarluvor och två dunkar med bensin. En av de tre män som greps hade en skyddsväst på sig och i närheten kunde polisen även hitta två vapen som kastats ut.

I våras åtalades trion för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Två andra män, som pekats ut av åklagaren som ledargestalter i varsitt kriminellt nätverk, åtalades också för samma brott.

Nu dömer Malmö tingsrätt de tre männen i bilen till fängelse i fem år och fyra månader för mordplanen och det grova vapenbrottet. Bevisningen räcker dock inte för att döma en av gängledarna för brott och han frias därför helt, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Däremot döms den andre ledargestalten för stämpling till mord. Enligt rätten ska han i mitten av juli förra året ha försökt få en av de medåtalade att döda en eller flera personer. Mannen döms till fängelse i tre år och tio månader.

Flera polisbilar deltog i biljakten, som enligt åtalet pågick i sju kilometer i hög hastighet och föraren körde mot flera rödljus och på fel sida av vägen. Fordon, fotgängare och cyklister har fått väja för att inte bli påkörda.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

1 timme sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.