En svensk simklubb förbjuder bikini för tjejerna på träningar
En svensk simklubb förbjuder bikini för tjejerna på träningar - Foto: Stella Pictures & Henrik Montgomery / TT

Tjejer stoppas att bära bikini av svensk simklubb

En svensk simklubb förbjuder tjejer att bära bikini under träningen: "Det drar till sig blickar". Det Svenska Simförbundet ska däremot inte ha några riktlinjer för vilken klädsel som gäller under träning.


Tidigare i år framkom det att en 14-årig simmare utsattes för ett sexbrott av en äldre person i en svensk simklubb. Trots att förövaren dömdes fick han simma vidare medan flickan bytte klubb. 

Situationen ska då ha förvärrats av att offret tvingats möta den unga mannen på träningar eftersom deras föreningar delar anläggning. Ärendet ska ha lett till att flera simföreningar bojkottar förövarens klubb, rapporterar Aftonbladet.

Svårt att fokusera när tjejer bär bikini

Nu vittnar även flera personer om sämre miljö efter att en ny tränare tillsatts för ett par år sedan. Då ska bland annat tjejer inte tillåtits träna i bikini längre.

– Anledningarna är flera. Bland annat att det ser oprofessionellt ut, att om de har bikini blir de inte respekterade och att killarna har svårt att fokusera på sin träning. Vad jag förstår så uttrycks det inte som ett förbud, men att det var ganska tydligt att det inte var önskvärt, säger en anhörig till en simmare, med hänvisning till Aftonbladet.

"Dra till sig oönskade blickar"

En annan person som deltagit på ett möte med vuxna i klubben ska ha berättat att klubben sagt till tjejerna att endast baddräkt är accepterat på träning. Detta ska såvida inte ha motiverats med att vissa kläder är sämre för sporten, utan handlar om risken att dra till sig oönskade blickar.

– De menar att bikinitoppen kan glida ner när de dyker från pallen. Så hemskt va? Som om inte badbyxor skulle kunna göra det, säger en person.

Svenska simförbundet: "Inga riktlinjer"

I det Internationella Simförbundet FINAS regler specificeras vilken dräkt som ska bäras på tävling eller ej. Tvådelat är inte tillåtet. Idag är också baddräkt det vanligaste plagget för tjejer men när träningar flyttar utomhus simmar många gånger tjejer i bikini. 

– Man får ha baddräkt och man får ha tvådelat om man vill. Tvådelat bärs mest när vi är utomhus. Vi har aldrig funderat på frågan och kommer aldrig att ha några sådana förbud, säger Thomas Salenius, chefstränare för Jönköpings Simsällskap, skriver Aftonbladet.

Det Svenska Simförbundet ska däremot inte ha några riktlinjer för vilken klädkod som ska gälla i föreningarna.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Snittlönelyftet blir 3,3 procent för alla lärare. Men det kan bli stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls.

S: Sätt stopp för nya friskolor

Socialdemokraterna vill helt sätta stopp för nya vinstdrivande friskolor. Vi vill att staten ska dra i nödbromsen och införa ett etableringsstopp, säger partiledare Magdalena Andersson.

Miljöministern: Majbrasor inte hotade

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uppger att man får fortsätta elda trädgårdsavfall i sin trädgård – om man följer sin kommuns föreskrifter.

Larm: Allt fler människor dör i fågelinfluensa

Världshälsoorganisationen larmar om ökad spridning av fågelinfluensa till nya arter. Antalet mänskliga fall med dödlig utgång ses även som "enormt oroväckande".