Stockholm

Många sjuka lagom till semestern

Ovanligt många är krassliga just nu. Arkivbild.
Ovanligt många är krassliga just nu. Arkivbild. Foto: TT

Krasslig lagom till semestern? Du är i gott sällskap. Men orsaken är inte enbart det nya omikronviruset. Det kan bero på att "semestersjukan" tagit fart också.


Fakta: Sjuk på semestern – det här gäller

Om du blir sjuk inför eller under din semester har du enligt semesterlagen rätt att avbryta din semester.

Du får ta ut de semesterdagar som du varit sjuk vid ett senare tillfälle.

Om du blir sjuk under din semester i Sverige eller ett annat EU/EES‑land är det din arbetsgivare som bedömer om du har rätt till sjuklön.

Om barnen blir sjuka under semestern får du byta semesterdagar mot tillfällig föräldrapenning.

Kontakta din arbetsgivare för en sjukanmälan om du behöver avbryta din semester.

Källor: Försäkringskassan, Unionen

Semestern är i antågande samtidigt som ovanligt många tycks vara sjuka just nu.

Mätningar av omikronviruset i avloppsvatten visar på högre halter bland annat i Umeå och Stockholm. Smittökningen beskrivs av vissa experter som ovanlig eftersom den i regel brukar gå ner på sommaren. I Västra Götalandsregionen är det också fler som hör av sig till 1177 just nu.

— De senaste dagarna har antalet samtal ökat från cirka 1 500 till 2 000 per dag, säger Jill Johansson, verksamhetschef för 1177 Vårdguiden i Västra Götalandsregionen.

Oftast handlar samtalen om feber hos barn men även hosta och halsont hos vuxna kvalar in på topp tio-listan just nu.

— Ökningen är helt naturlig i och med att vi får in så många semesterfirare till västkusten, säger Jill Johansson.

1177 Vårdguiden i region Stockholm ser en svag uppgång av samtal som handlar om förkylningssymtom som hosta och halsont hos vuxna. De har ökat från vecka till vecka i juni och ligger även över det senaste "normalåret" 2019 då covid-19 inte fanns.

Reagerar mer på virus

Mats Lekander, professor i psykologi vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet och vid Karolinska institutet, har följt fenomenet semestersjuka i många år. Han tror inte att den oväntade ökningen av omikronsmittade hänger ihop med att vi är mer stressade, och därmed mer mottagliga för virus, så här strax före semester.

— Nej, jag har svårt att att tro att just den ökningen är stressrelaterad. Det vore inte logiskt, säger han.

Men i andra fall kan det röra sig om den klassiska semestersjukan.

— Det är väl känt att många upplever att de blir sjuka när de blir lediga. Uppfattningen är att man jobbar jättemycket inför semestern och när den väl börjar blir man sjuk, säger Mats Lekander.

Det finns forskning som pekar på att vi faktiskt reagerar lite kraftigare på virus efter perioder av långvarig stress. Vi tycks också få en ökad inflammatorisk reaktion.

— Här kan sömnen också spela en roll. Man tycks bli mer infektionskänslig om man sover kortare tid än vanligt under en period.

Tid att känna efter

Allt detta skulle kunna förklara varför många upplever att de blir sjuka lagom till semestern. Andra tänkbara förklaringar är att vi helt enkelt exponeras mer för virus och bakterier på sommaren, dels för att vi reser och umgås mer.

— Men ingen av de här teorierna är ordentligt undersökta så vi har inga bevis för att semestersjukan existerar. Men frågar man människor så rapporterar många att de blir sjuka när semestern börjar. Jag tror inte att det är helt taget ur luften, säger Mats Lekander, som har följt fenomenet i många år.

Hans egen huvudteori är att semestersjukan sitter i huvudet, eller i minnet, närmare bestämt:

— När man är ledig har man tid att känna efter hur man mår. Man kommer ihåg sjukdomskänslor bättre eftersom det känns så förargligt att de kommer just när man börjar sin semester. Det gör att det här minnet kodas in i hjärnan effektivare och tolkas som fenomenet "semestersjuka".

TT

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.