En varg fotograferad på Skansen i Stockholm. Arkivbild.
En varg fotograferad på Skansen i Stockholm. Arkivbild. - Foto: TT

Varg angrep får i Skåne – sköts

En varg sköts på söndagsmorgonen när den angripit får i en hage i Svalövs kommun, skriver hd.se.


— Djurägaren avlossade ett varningsskott för att avvärja ytterligare angrepp. Detta hjälpte dock inte och då sköts ett dödande skott, säger Tom Espgård, som arbetar med rovdjursfrågor vid länsstyrelsen Skåne, till tidningen.

Vargen, en tik på 34 kilo, sköts enligt 28:e paragrafen i jaktförordningen som ger tamdjursägare rätt att skydda sina djur vid rovdjursattacker.

Vargen ska skickas till SLU viltskadecenter där man analyserar från vilket revir den kommer.

Det är oklart om händelsen inträffade på samma plats i Svalövs kommun där sex får tros ha dödats av varg på lördagen. Fåren hade skador som bedöms vara orsakade av varg, enligt länsstyrelsen som gjort en besiktning på platsen.

"Skadorna tyder på att angreppet gjorts av varg. Prov för dna-analys har tagits och skickas iväg till SLU viltskadecenter, där vi hoppas få svar på vilken individ som gjort angreppet", sade Tom Espgård då i ett pressmeddelande.

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) är ansvarigt för en del av rovdjurshanteringen i landet.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

200 miljoner till idrott för unga

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

1 timme sedan
Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Och avtalet öppnar upp för stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls. Nyheter24 har granskat lärarnas nya kollektivavtal.