Ormar och groddjur är av särskilt intresse. Arkivbild.
Ormar och groddjur är av särskilt intresse. Arkivbild. - Foto: TT

Efterlyses: Döda djur från din trädgård

Upptäckt en död fågel eller groda i trädgården?Rapportera in det, uppmanar Statens veterinärmedicinska anstalt – och i vissa fall vill myndigheten att du skickar in den döda kroppen.


Därute finns allt från salmonella till sorkfeber och dvärgbandsmask, och genom att undersöka de döda djuren kan ny kunskap om våra vilda djurs hälsoläge upptäckas.

Vilthälsa inpå knuten heter myndighetens nya satsning, som med hjälp via privatpersoner ska ta reda på mer om dödsorsaker och sjukdomsläget hos allt från fåglar till ekorrar – och ormar och groddjur är av särskilt intresse.

"Genom att undersöka varför djuren har dött kan vi ta reda på hur de egentligen mår. Och du kan vara med och hjälpa till", säger Gustav Averhed, viltveterinär och biträdande statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i ett pressmeddelande.

Den som hittar ett dött djur i trädgården börjar med att rapportera in det till SVA. Därefter avgörs huruvida myndigheten vill ha hjälp med provtagning eller om den döda djurkroppen behöver en närmare undersökning.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!