Veterinärens tips: Så tar du hand om din hund i sommarvärmen
Veterinären ger sina bästa tips för hundägare att tänka på i sommarhettan. - Foto: Janerik Henriksson/TT och Johan Nilsson/TT

Veterinärens 3 tips: Så tar du hand om din hund i sommarvärmen

Sommarens höga temperaturer är inte bara kämpiga för oss människor, utan även för våra fyrbenta vänner. Veterinären ger sina bästa tips för hundägare att tänka på i sommarhettan.


SMHI varnar nu för höga temperaturer på flera håll i landet under de kommande dagarna. Och värmen kan bli besvärlig för både människor och hundar. Extra jobbigt kan det bli för hundar med tjock päls, kortnosiga hundar, gamla hundar och hundar med hjärt-och kärlsjukdomar. Detta berättar veterinären Lina Kihlbaum för SVT Nyheter Örebro.

Här kan du läsa om hur du ska göra om du ser en hund i en varm bil

Så ska du göra om din hund får värmeslag

Exempel på symtom hos en hund som har fått värmeslag kan vara att den flåsar, kräks, får diarré, blir rastlös och förvirrad. I allra värsta fall kan den bli medvetslös och lägga sig på sidan. 

– Det gäller att agera snabbt, håll hunden stilla, kyl ner den och åk till veterinär, säger Lina Kihlbaum.

1. Ta det lugnt med träningen 

Kihlbaum förklarar att man ska vara försiktig med motionen när det är så höga temperaturer. 

– Välj gärna morgon och kväll. Undvik hård träning, framförallt om du har en hund i riskgrupp. Erbjud alltid färskt vatten och kyl ner din hund aktivt. Ha en termometer tillgänglig och ha koll. 

2. Kyl ned din hund – men inte med isvatten 

Och hur ska man egentligen göra för att kyla ner sin hund som mår dåligt i sommarhettan? 

– När du kyler ner din hund, så blöt ner den in på skinnet. Använd inte iskallt vatten, utan svalt. Kontakta veterinär. Du kan börja kyla ner din hund, men inte med iskallt vatten. Och man ska också sluta i tid med att kyla ner, men det kan veterinären, säger Kihlbaum till kanalen.

3. Ta inte promenader på het asfalt 

Slutligen förklarar Lina Kihlbaum att man ska rasta sin hund ordentligt morgon och kväll, och försöka hålla den stilla på dagen med möjlighet till nedkylning. Dessutom bör man undvika att ta promenader på varm asfalt som kan skada hundens trampdynor, rapporterar SVT

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!