Två skånska poliser dömdes till fängelse.
Två skånska poliser dömdes till fängelse. - Foto: Johan Nilsson/TT och Janerik Henriksson/TT

Larmet om poliser – efter fängelsedomen: "Rötägg kan vara kvar"

Två skånska poliser dömdes till fängelse för att ha fabricerat en lögn om att en man skulle ha hotat dem till livet. Stefan Holgersson, polis och forskare, menar att det är ett stort problem att poliser ute på fältet är allt yngre och orutinerade.


Natten den 13 mars tillkallades en polisstyrka till en kraftigt berusad mans bostad i Landskrona. Under insatsen greps mannen och poliserna påstod att mannen hade dödshotat dem. 

Två poliser dömdes till fängelse – ljög om dödshot

Poliserna hade även sprutat pepparsprej i hans ögon, något som de menade att de gjorde för att skydda sig själva och upprätthålla lagen. 

Men poliserna anklagelser visade sig inte stämma, och den 21 juni dömdes de därmed till fängelse i ett år vardera. Läs mer om poliserna som ljög om dödshot här. 

"Det unika är inte polisernas agerande"

Stefan Holgersson, polis och forskare vid Linköpings universitet, är inte förvånad över att det finns poliser som beter sig så här. 

– Det unika här är inte polisernas agerande, det unika är att det fastnade på film och att det fanns bevis, säger han till Expressen. 

De två poliserna hade bara varit i tjänst i totalt två år när de skickades ut på ärendet tillsammans, något som Holgersson menar beror på personalpolitik.

– Det är så här på grund av att arbetsgivaren har en väldigt dålig personalpolitik som gör att bra personer inte vill stanna länge i yttre tjänst, förklarar Holgersson för tidningen. 

Forskaren: "Många rötägg kan vara kvar"

Stefan Holgersson tror att det här kommer att påverka förtroendet för polisen. 

– De här händelserna är direkt skadliga för polisen. Man måste ha klart för sig att de flesta poliser är riktigt bra, men det finns också riktigt dåliga poliser och så som organisationen är konstruerad kan många rötägg vara kvar. 

Patrik Isacsson, tillförordnad polisområdeschef i nordvästra Skåne, säger till Expressen att de försöker ha en bra blandning mellan poliserna som åker tillsammans i yttre tjänst. Men han vill inte kommentera huruvida problemet i denna händelse låg i att de två poliserna var relativt nyexaminerade. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.