Kvaliteten på äldrevården skiljer sig åt i olika kommuner. Arkivbild.
Kvaliteten på äldrevården skiljer sig åt i olika kommuner. Arkivbild. - Foto: TT

Nytt lagförslag ska stärka äldreomsorgen

Pandemin har synliggjort strukturella brister i vården av äldre och kvalitetsskillnaden är stor mellan kommunerna, enligt regeringens särskilda utredare, som nu presenterar ett lagförslag för att stärka äldreomsorgen.


I utredningen, vars slutbetänkande överlämnas till socialminister Lena Hallengren (S) på tisdagen, föreslås en särskild lag om äldreomsorgen för att "stärka det förebyggande perspektivet och en hälsofrämjande, funktionsstödjande och tillgänglig inriktning".

"Dessa förväntas samman­taget bidra till att äldre personer får fler år med hälsa och självständighet", skriver Olivia Wigzell, särskild utredare och generaldirektör för Socialstyrelsen, och Louise Andersson, huvudsekreterare, på Dagens Nyheters debattsida.

Enligt förslaget ska en fast omsorgskontakt för äldre personer i särskilda boenden bidra till trygghet. Högre krav ska ställas på delaktighet och inflytande vid planering, och på att det ska finnas tillräckligt med personal med rätt kompetens.

Regionens ansvar för att tillhandahålla läkare till patienter med kommunal sjukvård ska bli tydligare och vid behov ska det gå att få en läkarbedömning dygnet runt. Det föreslås också att patienter med kommunal primärvård bör ha såväl en fast vårdkontakt som en fast läkarkontakt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!