En rysk tsar-krona är illustrerad på den gotländska reklamtröjan.
En rysk tsar-krona är illustrerad på den gotländska reklamtröjan. - Foto: Patrick Semansky/AP/TT och Fredrik Sandberg/TT

Rysk detalj i reklamtröja för Gotland får kritik: "Historielöst"

På färjan mot Gotland noterade Ingebrikt Sjövik, som kandiderar för Moderaterna i årets riksdagsval, en udda detalj på en t-shirt i Destination Gotlands souvenirbutik.
– Jag blev smått förskräckt, säger han till SVT.


När Ingebrikt Sjövik, tidigare officer och numera M-riksdagskandidat, tog färjan till Gotland för att fira midsommar gjorde han en uppseendeväckande upptäckt. 

I en av Destination Gotlands butiker hängde en t-shirt med det gotländska landskapsvapnet. Men strax ovanför hade man också tryckt en rysk-tsarkrona, rapporterar SVT.

T-shirten ska göra reklam för Gotland

Trycket fick Ingebrikt Sjövik att reagera starkt.

– Jag tror inte att Destination Gotland haft något ont uppsåt, det är säkert bara ett misstag. Men det är otroligt historielöst, säger Sjövik, och refererar till hur ryska styrkor ockuperade Gotland under en kort period år 1808.

Med tanke på den ryska invasionen av Ukraina och spänningarna i Sveriges närområde beskriver Sjövik symboliken som "mer allvarlig".

– Med tanke på den säkerhetspolitiska situationen och Rysslands utspel vad gäller Sverige, och inte minst Gotland, så kan en sådan här ”liten detalj” betyda jättemycket i den ryska propagandan.

Destination Gotland: "Klart olyckligt"

Nu har Destination Gotland, som köpte in plagget förra året, dragit in samtliga tröjor. Enligt Adam Jacobsson, sälj- och marknadschef på Destination Gotland, visste man inte att motivet föreställde en tsar-krona.

– Det är klart olyckligt och det är bara att beklaga. Vi har inga som helst ambitioner att sprida något ryskt budskap och tröjan håller på att tas bort från samtliga båtar, säger han till SVT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.