Halmstad tingsrätt går på åklagarens linje. Arkivbild.
Halmstad tingsrätt går på åklagarens linje. Arkivbild. - Foto: TT

Advokat instruerade klient ljuga i rätten – döms

Advokaten instruerade klienten om hur han skulle ljuga i rätten och var inblandad i utplantering av ett falskt bevis – i syfte att vilseleda polisen.Nu döms han till villkorlig dom och böter.


Advokat i Halland åtalades i våras för grovt skyddande av brottsling. Enligt åklagaren instruerade han en klient som senare friades om hur han skulle ljuga i rätten. Advokatens klient satt häktad i samband med en utredning av en skottlossning i ett bostadsområde i Halmstad 2019.

Åklagaren har hävdat att advokaten ha förmedlat information mellan misstänkta i utredningen om ett falskt bevis som utplanterats för att vilseleda polisen.

Advokatens misstänkta inblandning upptäcktes genom att polisen fått tillgång till chattar från den krypterade tjänsten Encrochat.

Själv har advokaten, som är i 65-årsåldern, förnekat "all form av eventuell brottslighet", men Halmstad tingsrätt dömer mannen för skyddande av brottsling. Brottet anses vara grovt och motsvarar enligt rätten åtta månaders fängelse.

Advokaten döms dock bara till villkorlig dom och böter, eftersom rätten tar hänsyn till att han är tidigare ostraffad samt att domen sannolikt kommer "innebära att han blir utesluten ur Sveriges advokatsamfund och att han inte längre kan utöva verksamhet som advokat".

TT
Senaste nytt

Pakistan utvisar 1,7 miljoner afghaner

It-bolag vinnare på Wall Street

New York-börsens ledande index steg på onsdagen. Bra gick bland annat it-sektorn, medan energibolagen backade sedan priset på råolja fallit närmare 5 procent.

Polisen rapporterar om brand, Kalmar

"Bergagården. Brand i fordon.", skriver polisen på sin hemsida.

Botkyrka: Polisen rapporterar om brand

"Brand i garage i Alby.", skriver polisen på sin hemsida.

USA skickar iranska kulor till Ukraina

USA har levererat ny ammunition till Ukraina. Den här gången handlar det om beslagtagna iranska kulor som ska användas mot ryska styrkor.

FN-granskning av krigsbrott i Etiopien avslutas

2 timmar sedan
FN:s utredning av brott mot mänskliga rättigheter i konfliktens Etiopien avslutas nästa vecka, trots varningar om "övervägande risk" om fortsatta övergrepp.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.