Lycksele tingsrätt dömer en man som sköt ihjäl sin pappa till livstids fängelse. Arkivbild.
Lycksele tingsrätt dömer en man som sköt ihjäl sin pappa till livstids fängelse. Arkivbild. - Foto: TT

Livstids fängelse för mord på fader

En man som sköt ihjäl sin far i Storumans kommun i april döms till livstids fängelse. Mannen själv har erkänt gärningen, men menade att det var en fråga om dråp och inte mord. Orsaken skulle vara att pappan under lång tid utsatt honom för nedlåtande påståenden om att han på olika sätt varit oduglig.


Men Lycksele tingsrätt gör bedömningen att gärningen ska rubriceras som mord. Detta eftersom att dödandet skett avsiktligen och att mannens uppgifter om bakgrunden inte kan medföra att brottet anses mindre grovt, skriver tingsrätten.

"Mordet har skett med avsikt att döda och varit särskilt hänsynslöst, bland annat då det skett mot en närstående och försvarslös gammal man i dennes hem. I frånvaro av förmildrande omständigheter är brottet därmed så allvarligt att det strängaste straffet kommit i fråga", säger lagmannen Olof Hellström i ett pressmeddelande.

TT
Senaste nytt

Armenien vädjar om FN-övervakning

Tolv länder får fler i EU-parlamentet

Tolv länder får en eller två platser till i EU-parlamentet att fördela i valet nästa år. Finland och Danmark får vardera ett till mandat till 15 var, men Sverige får inga ytterligare utan blir kvar på 21 mandat.

Tiotusentals demonstrerade mot polisvåld

3 timmar sedan
Tiotusentals människor i Frankrike har demonstrerat mot polisvåld under lördagen, i protester som organiserades av vänsterorganisationer.

Världens äldsta träbygge hittat i Zambia

3 timmar sedan
En 476 000 år gammal träkonstruktion har grävts fram i Zambia, rapporterar SVT Nyheter. Träkonstruktionen är den äldsta som hittills har hittats.

Sis-chefer tagna ur tjänst efter intervjuer

3 timmar sedan
Två centrala chefer för Statens institutionsstyrelse (Sis) har tagits ur tjänst och anmälts till Statens ansvarsnämnd (San), rapporterar SVT Nyheter.

Sågverk övertänt i Nora – räddningstjänsten på plats

igår 21:30
Det gamla sågverket vid Dammsjön i Nora kommun i Västmanland brinner. Byggnaden är helt övertänd och räddningstjänsten kommer att låta den brinna ner.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.